Na hlavný obsah

SNS sa prepadla za Alianciu. PS za Smerom mierne zaostáva, ukázal prieskum Ipsosu

Do NR SR by sa dostala aj Republika.

SNS sa prepadla za Alianciu. PS za Smerom mierne zaostáva, ukázal prieskum Ipsosu
Zľava predseda SNS Andrej Danko a predseda Aliancie Krisztián Forró. Foto: SITA/Milan Illík, Martin Havran, koláž RTVS

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v marci, víťazom by sa stala strana Smer-SD s podporou 21,6 percenta voličov. Hneď za ňou by sa umiestnilo hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré by volilo 20,2 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

Tretí by skončil Hlas-SD so ziskom 16,3 percenta hlasov. Nasledovala by SaS (6,7 percenta) a KDH (6,2 percenta). Hnutie Slovensko by sa do parlamentu dostalo len v prípade, ak by kandidovalo ako samostatné hnutie, nie ako koalícia. Oslovilo by 5,8 percenta voličov, ako koalícia so stranami KÚ a Za ľudí by potrebovalo najmenej sedem percent.

Presne na hranici zvoliteľnosti by sa umiestnilo aktuálne mimoparlamentné hnutie Republika. Svoj hlas by mu odovzdalo päť percent respondentov prieskumu Ipsos.

Pred bránami NR SR by zostala strana Szövetség-Aliancia, ktorá by oslovila 4,6 percenta opýtaných. SNS, ktorá je aktuálne súčasťou vládnej koalície, by sa v marci do parlamentu neprebojovala. Podporilo by ju 4,1 percenta voličov. Do parlamentu by sa nedostali ani Demokrati (3,8 percenta) či Sme rodina (tri percentá).

Smer by tak získal 40 mandátov, teda o dva menej, ako má v súčasnosti. Progresívci by mali 37 kresiel, prilepšili by si o piatich poslancov. O tri kreslá viac by získal aj Hlas-SD (30 mandátov). O jedno kreslo by si prilepšila aj SaS (12 mandátov), naopak o jedno by prišli kresťanskí demokrati (11 kresiel).

Hnutie Slovensko by malo 11 kresiel, oproti súčasným 16. Hnutie Republika by malo v NR SR deväť poslancov.

Prieskum realizovala agentúra Ipsos pre Denník N od 16. do 19. marca 2024 na vzorke 1 009 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko