Na hlavný obsah

USA počítali s možnosťou, že Rusko koncom roka 2022 zaútočí na Ukrajinu jadrovými zbraňami

Pre stanicu CNN to potvrdili vysokí predstavitelia americkej administratívy.

USA počítali s možnosťou, že Rusko koncom roka 2022 zaútočí na Ukrajinu jadrovými zbraňami
Ilustračná snímka.

Podľa americkej stanice CNN, ktorá sa odvoláva na dvoch nemenovaných vysokých predstaviteľov americkej prezidentskej administratívy, sa USA pripravovali na reálnu možnosť, že Rusko koncom roka 2022 zaútočí na Ukrajinu jadrovými zbraňami.

Podľa týchto zdrojov sa obavy z rizika jadrového útoku nezakladali len na hypotetických scenároch, ale vychádzali zo súboru viacerých udalostí, analýz a zistení spravodajských služieb.

„Museli sme vytvoriť plán, aby sme boli v čo najlepšej pozícii, ak by k tejto predtým nepredstaviteľnej udalosti skutočne došlo,“ povedal jeden zo zdrojov stanici.

Koncom roka 2022 sa ruská armáda ocitla na Ukrajine v nezávideniahodnej situácii, pripomína CNN.

Ukrajinské sily postupovali na Cherson na juhu krajiny, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruskej armáde podarilo dobyť od začiatku ofenzívy vo februári 2022.

Ruským silám hrozilo obkľúčenie

Celým ruským silám hrozilo obkľúčenie. Americká administratíva sa domnievala, že takáto veľká strata by mohla byť potenciálnym podnetom na použitie jadrových zbraní, uviedli jej zdroje pre CNN.

K obavám prispievala aj skutočnosť, že ruský prezident Vladimir Putin si nárokoval Cherson ako súčasť ruského územia, a preto by jeho stratu mohol považovať za hrozbu pre Rusko.

K obavám z možného jadrového útoku na Ukrajinu vtedy prispela aj skutočnosť, že Rusko opakovane obvinilo ukrajinské sily z prípravy použitia tzv. špinavej bomby, ktorá by po výbuchu konvenčnej trhaviny kontaminovala okolie rádioaktívnym materiálom.

Podľa zdrojov CNN toto falošné obvinenie vyvolalo podozrenie Washingtonu, že Rusi si buď pripravujú „zámienku, aby sami urobili niečo šialené, alebo aby zakryli niečo, čo sa chystajú urobiť“.

Obavy Washingtonu potom vystupňovali správy západných spravodajských služieb, že ruskí predstavitelia medzi sebou otvorene diskutujú o jadrovom útoku. Podľa zdrojov CNN tieto diskusie prebiehali prinajmenšom na „nižších úrovniach ruského systému“.

Diskutovali s Indiou a Čínou

USA sa preto zamerali na sledovanie pohybu ruských jadrových síl. Taktiež potichu diskutovali o hrozbe jadrového útoku s kľúčovými spojencami a snažili sa presvedčiť ostatné krajiny, najmä Čínu a Indiu, aby odradili Rusko od podobného útoku.

Podľa jedného zo zdrojov stanice práve zapojenie Indie a Číny a ďalších krajín mohlo v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvniť spôsob, akým Rusi uvažovali o jadrových zbraniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet