Na hlavný obsah

Ukrajina tvrdí, že potopila ďalšie významné ruské plavidlo. Použila morské drony

Ukrajinským silám sa podarilo zničiť aj 18 z 22 dronov, ktorými útočilo Rusko.

Ukrajina tvrdí, že potopila ďalšie významné ruské plavidlo. Použila morské drony
Na ilustračnej snímke ruská vojnová loď. Foto: TASR/AP

Ukrajine sa v noci na utorok (5. 3.) podarilo pomocou morských dronov zničiť ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov v Čiernom mori, oznámila ukrajinská vojenská rozviedka s tým, že išlo o operáciu jednej z jej špeciálnych jednotiek.

Informácie o potopení lode sa podľa agentúry Unian objavili aj na ruských provojnových účtoch na platforme Telegram. Oficiálne zatiaľ Rusko správu nekomentovalo.

Útok sa podľa oznámenia rozviedky odohral pri Kerči na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko. 

Loď je podľa ukrajinských médií 94 metrov dlhá, koncipovaná pre 80 členov posádky a je vybavená okrem iného radarovým komplexom s dosahom 300 kilometrov, kanónom AK-176 a protilietadlovým raketovým systémom.

Provojnoví blogeri vyjadrili obavy

Unian zverejnila videozáznam, ktorý podľa nej zachytáva koniec plavidla. Uviedla tiež, že niektorí ruskí provojnoví blogeri v reakcii na správy o zničení lode vyjadrovali obavy nad tým, ako rýchlo ruská Čiernomorská flotila v bojoch s ukrajinskými silami prichádza o svoje plavidlá. 

Ukrajina za dva roky vojny s Ruskom potopila alebo vážne poškodila približne dve desiatky ruských vojnových lodí, uviedla predtým stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda. V polovici tohto februára ukrajinská vojenská rozviedka oznámila potopenie ruskej výsadkovej lode Cezar Kunikov.

V ruskej Belgorodskej oblasti ráno okrem toho po útoku dronu vypukol požiar v rezervoároch v ropnom sklade, uviedla ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Aj tento útok bol operáciou ukrajinskej vojenskej rozviedky, napísal server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na svoj zdroj z tajnej služby. 

Gubernátor ruskej Kurskej oblasti, ktorá rovnako ako belgorodský región hraničí s Ukrajinou, potom informoval o útoku na železničnú stanicu Gluškovo. Útok, ktorý pripísal Ukrajine, podľa neho nikoho nezranil, spôsobil ale požiar.

Ukrajinským silám sa v noci podarilo zničiť aj 18 z 22 dronov, ktorými Rusko útočilo na Ukrajinu, uviedla agentúra Unian. Drony boli podľa oznámenia ukrajinského letectva zničené nad Odeskou oblasťou na juhu Ukrajiny.

Situáciu na fronte preberali ukrajinský minister obrany Rustom Umerov a hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom, oznámilo v pondelok večer ukrajinské ministerstvo obrany.

„Pracujeme na zabezpečení potrieb ukrajinskej armády a navyšovaní jej schopností,“ uviedlo v tejto súvislosti ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet