Na hlavný obsah

V Číne rapídne klesá počet narodených detí, vláda chystá ďalšiu podporu pôrodnosti a seniorov

V Číne sa vlani narodilo o 5,7 percenta menej detí ako v roku 2022.

V Číne rapídne klesá počet narodených detí, vláda chystá ďalšiu podporu pôrodnosti a seniorov
Ľudia v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čína je pripravená zvýšiť ponuku služieb starostlivosti o deti, zlepšiť politiku rodičovskej dovolenky a prijať ďalšie opatrenia, ktoré by podporili pôrodnosť.

Podľa agentúry Reuters sa to uvádza v dvoch dokumentoch, ktoré v utorok (5. 3.) vydala čínska vláda.

Opatrenie bolo zverejnené po tom, ako počet detí narodených v Číne vlani klesol na polovicu počtu novorodencov z roku 2016. Vládne dokumenty tiež obsahujú spresnené plány podpory rastúcich radov seniorov.

„Čína sa bude usilovať o dlhodobý vyrovnaný rozvoj populácie a bude sa snažiť znížiť náklady na výchovu a vzdelávanie,“ napísala čínska štátna plánovacia komisia v správe, ktorá vyšla v deň, keď sa v Pekingu začalo týždenné plenárne zasadnutie čínskeho parlamentu.

Rovnakej téme sa venuje aj oddelená správa premiéra Li Čchianga, ktorá predkladá konkrétne opatrenia, ktoré by mali podporiť pôrodnosť.

V Číne sa vlani narodilo 9,02 milióna detí, čo je o 5,7 percenta menej ako v roku 2022 a zároveň ide o vôbec najnižšie číslo v histórii štatistík.

Pôrodnosť dlhodobo klesá

Pôrodnosť v Číne dlhodobo klesá v dôsledku politiky jedného dieťaťa uplatňovanej od konca 70. rokov, ktorej cieľom bolo zastaviť vtedajšiu populačnú explóziu, ktorá podľa čínskej vlády predstavovala prekážku pre vzostup ekonomiky a prosperity.

V roku 2016 povolili čínske úrady párom dve deti a v roku 2021 Čína oznámila, že umožní rodinám mať až tri deti, reformy ale klesajúci trend nezvrátili. Mnoho mladých ľudí odmieta mať viac ako jedno dieťa alebo nechce mať deti vôbec vzhľadom na vysoké náklady, ktoré sú s tým spojené.

Čínske úrady už skôr prijali rôzne opatrenia na podporu pôrodnosti, vrátane predĺženia materskej dovolenky, príspevkov na bývanie a daňových výhod, Čína však naďalej zostáva krajinou, kde výchova detí patrí vzhľadom na HDP na obyvateľa k najdrahším na svete.

Dokumenty, ktoré zverejnila čínska vláda, tiež predkladajú opatrenia v reakcii na rýchle starnutie čínskej populácie.

Okrem zvýšenia dôchodkov a ďalších dávok spomínajú plán na zavedenie súkromného dôchodkového systému, vybudovanie systému poskytovania starostlivosti seniorom v ich domovoch či posilnenie starostlivosti o starších občanov vo vidieckych oblastiach.

V nadchádzajúcom desaťročí pôjde v Číne do dôchodku asi 300 miliónov ľudí, ktorí majú v súčasnosti 50 až 60 rokov. Ide o najrozsiahlejšiu demografickú skupinu v krajine, ktorej veľkosť zodpovedá počtu obyvateľov Spojených štátov.

Dôchodkový vek patrí k najnižším na svete

Dôchodkový vek v Číne patrí k najnižším na svete, pre mužov je hranica 60 rokov, pre ženy v kancelárskych zamestnaniach 55 rokov a pre ženy pracujúce vo fabrikách 50 rokov. Podľa demografov a ekonómov je existujúci dôchodkový systém neudržateľný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika