Na hlavný obsah

V Moskve pochovali Alexeja Navaľného. Polícia zadržala desiatky ľudí

Pohrebu predchádzala krátka pieta.

V Moskve pochovali Alexeja Navaľného. Polícia zadržala desiatky ľudí
Na snímke pohreb Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Významného kritika Kremľa a ruského opozičníka Alexeja Navaľného, ktorý vo februári vo veku 47 rokov podľa ruských úradov náhle zomrel vo väzení za polárnym kruhom, v piatok (1. 3.) za prítomnosti svojej rodiny, tisícov priaznivcov, ale aj početných policajných oddielov pochovali na Borisovskom cintoríne na juhovýchodnom okraji Moskvy.

Pohrebu predchádzala krátka pieta v neďalekom chráme Ikony Matky Božej, ktorej sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, ďalšie tisícky sa zhromaždili pred kostolom.

Komplikácie pritom sprevádzali prípravy pohrebu. Navaľného tím uviedol, že mal problémy s nájdením miesta pohrebu, či so zabezpečením pohrebnej služby, ktorá by previezla zosnulého.

Chrám zasvätený ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ, kde sa konala posledná rozlúčka s Alexejom Navaľným.
Chrám zasvätený ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ, kde sa konala posledná rozlúčka s Alexejom Navaľným.Foto: TASR/AP

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová dopoludnia uviedla, že ruské úrady ani po niekoľkých hodinách neodovzdali rodine telo Navaľného. Krátko na to však rakva s pozostatkami opozičného politika zamierila na zhruba hodinovú cestu z márnice do zvoleného svätostánku v moskovskej štvrti Marjino.

Tam popoludní SEČ začala pieta, ktorej sa zúčastnili podľa agentúry AP okrem iného Navaľného matka aj otec. Julija Navaľná sa s manželom rozlúčila na sociálnych sieťach, do Ruska neprišla. Spolu s dcérou a synom zostáva podľa médií z bezpečnostných dôvodov v zahraničí.

Ešte ráno sa nevedelo, či a do akej miery sa do programu lúčenia s jednou z najvýraznejších tvárí ruskej opozície budú miešať ruské úrady.

Niekoľko ľudí zatkli

Bezpečnostné zložky v rôznych ruských mestách na podujatiach uctievajúcich Navaľného pamiatku zatkli najmenej 57 ľudí. Uviedol to projekt OVD-Info, ktorý monitoruje aktivity ruských bezpečnostných síl a problematiku ľudských práv.

OVD-Info eviduje zadržaných v Novosibirsku, Jekaterinburgu, Ulan-Ude, Vladikaukaze, Kazani alebo v Nižnom Novgorode. Celkovo píše o 14 mestách. V samotnej metropole má portál informácie o šiestich zatknutých.

Niektorí ľudia skončili v policajných vozidlách po tom, čo položili kvety na pamiatku Navaľného. Vo Voronežskej oblasti zadržali niekoľko ľudí smerujúcich do Moskvy, kde sa chceli rozlúčiť s Navaľným, píše portál. Niektorých zadržaných medzitým prepustili.

Pieta bola veľmi krátka

Samotná pieta bola veľmi krátka, uviedli Navaľného spolupracovníci. Ruské úrady podľa nich vyvíjali tlak na duchovných, aby posledná rozlúčka, počas ktorej Navaľnyj podľa pravoslávnych zvykov ležal v otvorenej rakve, prebehla čo najrýchlejšie.

Navaľného potom pochovali v hrobe pri vchode do Borisovského cintorína. Prítomná bola jeho rodina či diplomati. Rakvu spustili za zvukov skladby My Way amerického speváka Franka Sinatru a hudby z americkej snímky Terminátor.

Cintorín obohnali zátarasami

Aj Borisovský cintorín, rovnako ako predtým chrám Ikony Matky Božej, obohnali zátarasami a obklopili množstvom policajtov. Borisovský cintorín sa podľa oficiálneho rozpisu mal zatvoriť o 17.00 h moskovského času (15.00 h SEČ).

Okolitými ulicami však aj po tejto hodine prúdili davy ľudí, z ktorých niektorí prišli zo zhruba 2,5 kilometra vzdialeného priestranstva pred chrámom, v ktorom sa konala pieta.

Po tom, čo sa rakva s opozičným telom po obrade vydala k cintorínu, zamierili ľudia rovnakou trasou. Tisícky z nich pritom vykrikovali protivojnové heslá aj politikovo meno.

Navaľnyj, ktorý odhaľoval korupciu na vrchole ruského režimu, bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície.

Podľa ruských úradov náhle zomrel v polovici februára v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom, kde si odpykával mnohoročný trest. Na jeho úmrtnom liste sa píše, že zomrel z prirodzených príčin.

Ruská opozícia aj rad západných predstaviteľov kladie vinu za Navaľného úmrtie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Kremeľ poprel, že by sa na smrti opozičného lídra podieľal štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet