Na hlavný obsah

Ak chcete poraziť Putina, musíte byť inovatívni, odkázala Júlia Navaľná europoslancom

Odhalili aj detaily pohrebu ruského opozičného politika.

Ak chcete poraziť Putina, musíte byť inovatívni, odkázala Júlia Navaľná europoslancom
Na snímke Júlia Navaľná. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin je šéfom zločineckej organizácie a ak chce naneho Európska únia nájsť recept, musí byť inovatívna. Ďalšie sankcie podobné tým doterajším alebo nová rezolúcia nestačia. Poslancom Európskeho parlamentu to v stredu (28. 2.) povedala Julija Navaľná, vdova po lídrovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnom.

Podľa Navaľnej nie je isté, či bude na piatok (1. 3.) oznámený pohreb pokojný, alebo dôjde k zatýkaniu. „Ak vážne chcete poraziť Putina, musíte začať byť inovatívni. A prestať byť nudní,“ vyhlásila Navaľná. Podľa nej jej manžel neustále prichádzal s novými nápadmi, ako bojovať s Putinovým represívnym režimom, jeho cenzúrou a potláčaním opozície.

Navaľná v Štrasburgu uviedla, že Putinovi ľudia manžela mučili tri roky, zavinili jeho smrť a potom zneužili jeho telo, ktoré dlho odmietali vydať matke.

Detaily o Navaľného pohrebe

Posledná rozlúčka s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorý podľa ruských úradov zomrel pred dvoma týždňami vo väznici, sa uskutoční v piatok popoludní v Moskve. Uviedla to v stredu Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Podľa nej potom kritika Kremľa pochovajú na Borisovskom cintoríne na južnom okraji ruskej metropoly.

„Alexejov pohrebný obrad sa uskutoční v chráme Ikony Matky Božej vo štvrti Marjino 1. marca o 14.00 h (12.00 h SEČ). Príďte včas. Pohreb sa bude konať na Borisovskom cintoríne,“ uviedla Jarmyšová.

V utorok oznámila, že sa jej a ďalším Navaľného spolupracovníkom nedarí nájsť miesto, kde by sa mohla uskutočniť verejná rozlúčka. Niektoré miesta ich pritom podľa nej priamo odmietli po zmienke opozičného mena.

Navaľnyj podľa úradnej správy zomrel náhle 16. februára v trestaneckej kolónii na Sibíri. Úrady vydali telo jeho matke podľa médií až 24. februára. Dovtedy ho odmietali odovzdať s tvrdením, že pokračuje vyšetrovanie príčin smrti.

Podľa Navaľného spolupracovníkov zástupcovia vyšetrovacieho výboru po Ljudmile Navaľnej pred vydaním pozostatkov jej syna požadovali, aby súhlasila s tajným pohrebom bez verejnej rozlúčky.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Od roku 2021 sedel vo väzení, postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet