Na hlavný obsah

V Poľsku núdzovo pristálo americké bezpilotné lietadlo. Za jeho „únikom“ má byť prerušenie signálu zo strany Ruska

Dron bol na rutinnej misii.

V Poľsku núdzovo pristálo americké bezpilotné lietadlo. Za jeho „únikom“ má byť prerušenie signálu zo strany Ruska
Ilustračná snímka - bezpilotné lietadlo MQ9 Reaper. Foto: ČTK/Profimedia

Na severozápade Poľska v pondelok (18. 3.) neskoro večer núdzovo pristálo bezpilotné lietadlo MQ9 Reaper amerického letectva. Jeho operátori pôsobiaci na základni v Rumunsku s ním stratili kontakt. Okolnosti tohto incidentu vyšetruje armáda, informujú v utorok (19. 3.) poľské médiá.

Dron bol na rutinnej misii, keď s ním operátori stratili kontakt. Kontrolu nad ním sa snažili odovzdať poľským vojakom na základni v Minsku Mazowieckom. To sa ale nepodarilo, opísal divízny generál letectva Ireneusz Nowak.

Poľská armáda rozhodla o núdzovom pristátí dronu. „Mali sme dosť času, aby sme sa pripravili, lietadlo dosadlo na bezpečné miesto, nikomu sa nič nestalo,“ povedal Nowak podľa portálu onet.pl. Dron pristál v okolí Miroslawca na severozápade Poľska, kde sa nachádza základňa bezpilotných lietadiel.

Zásah Ruska

Podľa niekdajšieho veliteľa poľských pozemných síl Waldemara Skrzypczaka bol „únik“ amerického dronu výsledkom narušenia signálu za strany Ruska.

„Vieme, že v oblasti západného Pomoranska a južného Baltu Rusi vykonávajú operácie narúšajúce všetky možné signály,“ povedal dnes Skrzypczak na rozhlasovej stanici RMF24.

Dodal, že keď dron MQ9 Reaper stratí signál, môže prejsť na automatické riadenie a samostatne pristáť na mieste vopred určenom operátormi.

„V súčasnej bezpečnostnej situácii vyšetrujeme všetky možné príčiny, je ich veľmi veľa,“ povedal Nowak a dodal, že armáda nevylučuje žiadnu príčinu, vyšetruje všetkých.

Poľsko, ale aj ďalšie krajiny okolo Baltského mora, sa v posledných mesiacoch opakovane stretávajú s narúšaním signálu GPS. Experti z toho obviňujú Rusko.

Narušený signál GPS malo minulý týždeň lietadlo britského letectva, ktorým cestoval britský minister obrany Grant Shapps na návštevu Poľska. BBC informovala, že sa to stalo blízko Kaliningradskej oblasti, ruského regiónu vkliesneného medzi Poľskom a Litvou. Lietadlo v nebezpečenstve nebolo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet