Na hlavný obsah

Z ruskej Belgorodskej oblasti evakuovali pre ostreľovanie tisíce detí

V oblasti pokračuje ostreľovanie ukrajinskými bojovníkmi.

Z ruskej Belgorodskej oblasti evakuovali pre ostreľovanie tisíce detí
Na snímke sú rozbité a zhorené autá po ostreľovaní z ukrajinskej strany v ruskom Belgorode. Foto: TASR/AP

Ruské úrady evakuujú okolo 9-tisíc detí z Belgorodu a Belgorodskej oblasti. Tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov ako dôvod uviedol ukrajinské ostreľovanie tohto prihraničného regiónu, informovala v utorok (19. 3.) agentúra Reuters.

Podľa serveru Meduza Gladkov tiež oznámil, že za týždeň zahynulo v Belgorodskej oblasti kvôli ostreľovaniu 16 ľudí a ďalších 98 ich utrpelo zranenia.

Evakuované deti podľa gubernátora zamieria do iných ruských regiónov, napríklad viac ako tisícka detí má ísť v piatok (22. 3.) do Penzie, Tambova, Kalugy alebo Stavropoľského kraja.

Okrem toho v utorok Gladkov podľa ruskej štátnej agentúry TASS uviedol, že pri ostreľovaní obce Razumnoje utrpeli zranenia traja ľudia. Štrnásťročný chlapec a jeho matka boli zranení, keď súkromný dom zasiahli črepiny, uviedol Gladkov. Dodal, že ďalšia žena bola zranená na ulici.

Cezhraničné vpády

Belgorodská oblasť susedí s Ukrajinou, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. Ruské prihraničné regióny v súvislosti s ruskou inváziou do susednej krajiny čelia ostreľovaniu a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine.

Tá informuje o ruských vzdušných útokoch alebo delostreleckom ostreľovaní svojho územia prakticky denne. Často si útoky na Ukrajinu vyžiadajú civilné obete.

Z Belgorodskej oblasti v posledných dňoch tiež prichádzali správy o cezhraničných vpádoch bojovníkov z Ukrajiny. Moskva uvádzala, že ich armáda odrazila. Gladkov kvôli situácii v regióne minulý týždeň oznámil dočasné uzavretie nákupných centier a tiež škôl v niektorých miestach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet