Na hlavný obsah

Volebné výsledky: Kedy ich štátna komisia vyhlasuje?

Výsledky najskôr zaznamenajú jednotlivé okrsky.

Volebné výsledky: Kedy ich štátna komisia vyhlasuje?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Po sčítaní a odsúhlasení zápisníc bude môcť štátna volebná komisia oficiálne vyhlásiť výsledky volieb. Zverejnenie výsledkov je témou ďalšej časti nášho volebného seriálu. Prvé kolo prezidentských volieb bude už v sobotu (23. 3.).

Po uzatvorení volebných miestností sa začne proces sčítavania hlasov. Výsledky hlasovania najskôr zaznamenajú jednotlivé volebné okrsky. Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán oficiálne zverejní výsledky po tom, ako každá z okresných komisií v informačnom systéme schváli zápisnicu.

Pozrite si volebný seriál relácie Správy RTVS:

„Tu treba povedať. že nepodpísanie zápisnice niektorým z členov nemá vplyv na tú zápisnicu ani na platnosť volieb. Následne štátna komisia vyhlási výsledky a po tomto vyhlásení výsledkov volieb môžu byť ďalej zverejňované aj čiastkové zápisnice okresné a z jednotlivých okrskov,“ uviedol predseda štátnej komisie pre voľby Eduard Burda.

Po vyhlásení výsledkov prvého kola prezidentských volieb bude zrejmé, či sa uskutoční aj druhé kolo. Ak ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, dvaja najúspešnejší sa stretnú v druhom kole, ktoré bude 6. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko