Na hlavný obsah

Čo by prezidentskí kandidáti robili, ak by prišli mimozemšťania? Niekto by ich vzal na halušky, niekto by zvolal bezpečnostnú radu

Prvé kolo volieb čaká Slovensko 23. marca.

Čo by prezidentskí kandidáti robili, ak by prišli mimozemšťania? Niekto by ich vzal na halušky, niekto by zvolal bezpečnostnú radu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

V sobotu 23. marca čaká Slovensko prvé kolo prezidentských volieb. Nezvyčajnosť napätej chvíle pred rozhodnutím prvého kola si azda zaslúži aspoň jednu nezvyčajnú otázku. RTVS v ankete s prezidentskými kandidátmi v relácii Reportéri okrem iného zaujímalo, ako by z pozície hlavy štátu reagovali, keby na území Slovenska pristáli mimozemšťania.

„Vnímal by som to ako priestor na to, aby prezident preukázal istú mieru rétorickej zručnosti, nadhľadu. Dokázal sa nad tým pousmiať a ponúkol nejakú vtipnú odpoveď,“ zhodnotil dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB Branislav Kováčik.

Ivan Korčok povedal, že ak by ich chcel odstrašiť, tak by ich zobral na hlavnú železničnú stanicu v Bratislave a ak by to nepomohlo, tak by zvolal bezpečnostnú radu štátu a poradil sa, ako situáciu riešiť.

„Ja by som sa asi nejakým spôsobom s nimi snažil skontaktovať a keď už nič iné, aspoň im vysvetliť, že Slovensko je jedna pekná krajina plná dobrých ľudí, tak nech nám nič neurobia teda, ak by prišli v zlom. Inak, neviem si to predstaviť, ale určite by som ako prezident nezobral prvý nohy na plecia a neodišiel z krajiny zo strachu pred tým, čo s nami bude,“ povedal Peter Pellegrini.

M. Náhlika otázka zaskočila

Bývalého diplomata v sebe nezaprel Ján Kubiš. „Zavolal by som vedeckú radu, aby sme sa s nimi išli pozdraviť, pokiaľ by nás proste nejakým spôsobom chceli vôbec vnímať a rešpektovať,“ opísal, ako by na prípadný príchod mimozemšťanov reagoval on.

Zrejme menej priateľský prístup by zvolil Marian Kotleba. „Keby sa to naozaj stalo, tak si myslím, že z titulu hlavného veliteľa ozbrojených síl by som na to adekvátne reagoval,“ povedal.

Naša otázka zaskočila Milana Náhlika. „Tak nad týmto som fakt neuvažoval ani v najtajnejších snoch. Nemyslím si, že takéto niečo sa stane a ak by sa to stalo, tak asi iba fakt v tom mojom sne,“ uviedol.

Štefan Harabin svoje kroky podrobne nepriblížil. „Z hľadiska bezpečnosti štátu by som dal konkrétne pokyny, ako situáciu riešiť,“ vyhlásil len.

I. Matovič by s nimi nadviazal diplomatické vzťahy

Patrik Dubovský by si návštevu mimozemšťanov patrične uctil. „Ak by mimozemšťania pristáli na Zemi, tak by som ich, ako správny Slovák, zavolal na halušky a na kofolu. Potom by som ich zobral na zápas Trnava – Slovan, pretože som fanúšik Trnavy. Nakoniec by som ich zobral do univerzitnej knižnice, aby videli našu krásnu slovenskú literatúru,“ opísal.

Pekné privítanie by im pripravil aj Róbert Švec. „Privítam ich chlebom a soľou, pokiaľ nebudú nepriateľsky naladení,“ povedal. Igor Matovič vyhlásil, že by s nimi nadviazal diplomatické vzťahy.

„Chcel by som dosiahnuť, aby sa tí mimozemšťania tu cítili dobre a aby sme vedeli spraviť aj s nimi nádhernú krajinu,“ povedal Krisztián Forró.

Urobiť zo Slovenska nádhernú krajinu však musíme sami, bez pomoci z iných galaxií. Možno to dokážeme až vo chvíli, keď pochopíme, aké dôležité je nerozdeľovať sa, ale spájať a stotožniť s myšlienkou Konfúcia – nerob druhým to, čo nechceš, aby iní robili tebe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko