Na hlavný obsah

Slováci hromadne nakupujú v Poľsku: Potraviny tam dostanú o štvrtinu lacnejšie, menej dajú aj za benzín

Na Slovensku máme v rámci V4 najvyššie ceny potravín.

Slováci hromadne nakupujú v Poľsku: Potraviny tam dostanú o štvrtinu lacnejšie, menej dajú aj za benzín
Ilustračná snímka - Novy Targ. Foto: RTVS

Pred veľkonočnými sviatkami patrí trhovisko v Nowom Targu medzi obľúbené zastávky našincov – a to nielen z prihraničných obcí. Slovákov lákajú výhodné ceny aj v poľských supermarketoch. Dôvod je jednoduchý, Slovensko má aktuálne najvyššie ceny potravín z krajín V4.

Trhovisko v Nowom Targu vo švíkoch nepraskalo. Slovenčinu bolo však počuť na každom kroku. Našinci si v rukách odnášali košíky, slamené ozdoby, ale aj cukrovinky, kvetiny, ovocie, či potreby do záhrady.

Poľskí trhovníci priznávajú, že čo sa týka Slovákov, už to nie je to, čo bývalo. Ale sú aj tak radi za každého jedného klienta spoza hraníc. Tvrdia, že nákupy u nich sa stále oplatia a bez Slovákov by trhovisko neprežilo.

Nákupom Slovákov v Poľsku sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Ak Slováci prídu na jarmok, zvyčajne to spoja s veľkým nákupom v supermarkete a popritom natankujú.

Nakupujú potraviny i drogériu. Benzín je síce lacnejší už len o 10 centov, ale ak si prirátajú výhodnejšie ceny potravín, vraj sa to stále oplatí.

Chodia aj z Popradu

To, že v Poľsku nakupujeme potraviny lacnejšie o viac ako štvrtinu, potvrdila aj ekonomická analytička.

„Na Slovensku máme aj naďalej v rámci V4 najvyššie ceny potravín. V Poľsku nakúpime potraviny lacnejšie ako u nás o 28 percent,“ uviedla ekonomická analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Tí, ktorí chodievajú na nákupy cez hranicu pravidelne, nie sú len z prihraničných obcí, ale aj z väčšej vzdialenosti, napríklad z Popradu či z okolia Spišskej Novej Vsi.

„Samozrejme, to nie je dobrá správa pre ekonomiku, lebo tie peniaze, ktoré zarobíme na Slovensku, minieme v zahraničí,“ upozorňuje Sadovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet