Na hlavný obsah

PN počas rodičovskej dovolenky alebo vychádzky mimo stanovených hodín? Ako to funguje, vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne

Prečítajte si viac o rodičovskej dovolenke.

PN počas rodičovskej dovolenky alebo vychádzky mimo stanovených hodín? Ako to funguje, vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne
Hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr vo vysielaní RTVS. Foto: RTVS

Narodenie dieťaťa si zväčša vyžiada od matky, prípadne otca, dočasný odchod zo zamestnania. Hoci má rodina vyššie výdavky na ďalšieho člena domácnosti, zároveň jej vypadne jeden príjem.

Ten čiastočne nahrádzajú dávky od štátu. Ako je to s PNkami počas materskej, alebo rodičovskej dovolenky, kto ju vypisuje a ako je to s vychádzkami, v RTVS vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

PN zvyčajne vypisuje ošetrujúci lekár. To, ako lekár postupuje, si vie pacient následne skontrolovať. Ak mu lekár vypíše elektronickú PN, tak si vie skontrolovať, či mu ju vypísal správne, či sedia dátumy a podobne. Vie to urobiť online v elektronickom účte poistenca.

Vychádzky sú stanovené podľa rozhodnutia lekára, najčastejšie je to v časoch od 10.00 h do 12.00 h alebo od 14.00 h do 16.00h. Závisí to od zdravotného stavu, niekto môže mať povolené vychádzky po celý deň.

Ak človek žije sám, tak si môže ísť napríklad nakúpiť aj mimo stanovených vychádzkových hodín. „V takom prípade pre istotu odporúčame zobrať si z obchodu – potravín či lekárne, bloček, ak by sa náhodou stalo, že príde kontrola zo Sociálnej poisťovne, aby som sa mohol preukázať, že som si bol nakúpiť,“ priblížil Kontúr.

Dodal, že kontroly prebiehajú aj cez víkend. Kontúr upozorňuje, že PN je práceneschopnosť, nie je teda počas nej možné pracovať z domu. „Keď som na PN, tak ležím doma a nepracujem,“ povedal.

Oplatí sa viac materská alebo PN?

Pokuty za porušenie liečebného režimu majú väčšinou výchovný charakter. „Najčastejšie sa pohybujeme na úrovni okolo 20 eur,“ vyhlásil. Dodal však, že v prípade ak niekto pravidlá poruší viackrát, tak sa pokuty môžu pohybovať aj v niekoľkých stovkách až tisíckach eur a Sociálne poisťovňa môže vyplácanie PN zastaviť.

Rodičia na rodičovskej dovolenke na PN nárok nemajú, pretože za nich nikto neplatí nemocenské poistenie. Ak už počas materskej dovolenky vedia, že budú potrebovať ísť na PN, tak majú sedem dní od skončenia materskej, aby o PN požiadali.

V prípade jednorodiča, ktorý počas poberania materskej ochorie platí pravidlo, že materská má prednosť pred nemocenským. To platí v prípade, že sa napriek ochoreniu vie rodič o dieťa naďalej starať.

Ak jednorodič vážne ochorie a jeho zdravotný stav mu bráni v starostlivosti o dieťa, potom dochádza k prerušeniu materskej a nastupuje nemocenské. Dôležité je, aby v tomto prípade starostlivosť o dieťa prebral niekto iný – druhý rodič, starí rodičia a podobne.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko