Na hlavný obsah

Banány rastú aj na Slovensku. Pestovateľ z juhu sa môže pochváliť stovkami plodov

Tohtoročná úroda je nadpriemerná.

Banány rastú aj na Slovensku. Pestovateľ z juhu sa môže pochváliť stovkami plodov
Ilustračná snímka - banány. Foto: RTVS

Aj na Slovensku rastú banány. Darí sa im u pestovateľa zo Šiah. Banánovníky mu rastú v skleníku. Tento rok sa môže pochváliť stovkami plodov.

Asi dvojmetrový banánovník vypestoval Július Almaský za rok a pol. V skleníku ich má hneď niekoľko, tento je však jednoznačne najvyšší.

„Je to klasický ako trpasličí banánovník, ale momentálne mi dorastá až do takejto výšky. Pochádza z Japonska, pôvodne sme to doniesli z juhu z Maďarska,“ prezradil pestovateľ a záhradkár zo Šiah Július Almaský.

Na pestovanie u nás treba skleník, závlahu aj dobrý kompost. Čoraz teplejšie zimy len prospievajú. Plody na stromoch dozreli aj v minulosti. Tohtoročná úroda je však nadpriemerná.

Pestovaniu banánov sa v Správach RTVS z regiónov venovala Jana Obrancová:

Prvé banány sa na tomto strome objavili v marci, do jesene ich na ňom vyrastie asi 500.

„Stále kvitne, ešte stále sa dá vidieť, že tlačí von malé banániky. Po čase kvet prestane rásť a automaticky zruší rast banánov. Potom len príde dozrievanie, to mu bude trvať približne šesť mesiacov,“ vysvetlil pestovateľ.

S oberaním tak pestovateľ ráta v septembri či októbri. „Sú veľké od 15 do 20 centimetrov a strašne sladké. Majú výnimočnú podchuť, takú vanilkovú. Každý banánovník má jednu úrodu, potom hlavný kmeň uhynie, automaticky sa vyreže a už len odnože sa nechávajú a z tých zase treba nechať vyrásť nové,“ dodal pán Július.

Po banánovníky si chodia ľudia z rôznych kútov Slovenska – zo Šiah sa tak dostali do Prievidze či Bratislavy.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny