Na hlavný obsah

Polia sa odeli do žltej farby. Pre teplé počasie začala repka olejná kvitnúť skôr

Pestovanie sa podľa farmárov vyplatí, hoci chýbajú spracovatelia.

Polia sa odeli do žltej farby. Pre teplé počasie začala repka olejná kvitnúť skôr
Repkové pole. Foto: RTVS

Polia sa odeli do žltej farby. Kvitne repka olejná. Pre teplé počasie skôr ako zvyčajne. Aj napriek kritike ju stále pestujeme a vo veľkom vyvážame. Repku každoročne v okolí Nitry pestuje aj vysokoškolský poľnohospodársky podnik.

„Prináša peniaze do podniku tento rok tým, že mnohé z tých podnikov nemali vyplatené priame platby a hovorí sa o tom deadline v júni, tak samozrejme o to viac bude zaujímavejšia,“ povedal konateľ Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Pavol Findura.

Najviac repky podľa štatistík pestujú farmári práve v Nitrianskom kraji, takmer tretinu jej celkovej výmery. Vlani sme na celom Slovensku dopestovali viac ako 500-tisíc ton repky. Naša sebestačnosť v nej tak približne dvojnásobne presahuje naše potreby.

Čo z repky olejnej vyrábajú naši farmári? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Jana Obrancová:

Chýbajú spracovatelia

Značná časť produkcie však mieri do zahraničia, najviac do okolitých krajín a Nemecka. Pestovanie sa podľa farmárov vyplatí, hoci chýbajú spracovatelia.

„Je to zisková plodina a tieto financie môže poľnohospodár potom investovať do iných oblasti poľnohospodárstva, ktoré až tak nie sú ekonomicky atraktívne. A to najmä živočíšna výroba a niekedy aj špeciálna rastlinná výroba,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

„Polovicu z nej vyvážame, väčšinou do susedných krajín, ale polovicu repky spracúvame na Slovensku a vyrábame biopalivá. Samozrejme by bolo dobre, keby sme tu mali lepšie rozvinutý spracovateľský priemysel aj na výrobu jedlých olejov,“ podotkol odborník na poľnohospodárstvo z SPU Ján Pokrivčák.

„Nie sú dostatočné finančné prostriedky na zainvestovanie do výroby jedlých olejov na Slovensku. Potrebujeme investovať do nových technológií, energeticky úsporných riešení,“ skonštatovala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Rezort pred časom potvrdil, že podpory pre potravinárov chystá. Medzi nimi má byť podpora marketingu, pomoc pri zlyhaní splácania úverov aj investičná podpora.

Potravinári si už v uplynulom období podávali žiadosti na investičné projekty za asi 240 miliónov eur, na ich vyplatenie väčšina ešte čaká. Investičný dlh však samotní potravinári v celom sektore vyčísľujú na viac ako miliardu eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika