Na hlavný obsah

Je mladý, rozvážny a perspektívny. Týmito slovami podporil Babiš pred druhým kolom P. Pellegriniho

Babiš v spoločnej debate hovoril po slovensky.

Je mladý, rozvážny a perspektívny. Týmito slovami podporil Babiš pred druhým kolom P. Pellegriniho
Na snímke na Andrej Babiš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš v stredu (3. 4.) pred druhým kolom voľby hlavy štátu podporil kandidáta Petra Pellegriniho, označil ho za rozvážneho, mladého a perspektívneho.

Babiš to povedal v spoločnej debate s predsedom Národnej rady (NR) SR Petrom Pellegrinim v posledný deň kampane pred sobotňajším (6. 4.) rozhodujúcim kolom volieb.

„Babiš hlavne prišiel podporiť Petra, najlepší kandidát,“ povedal Babiš v debate. Dodal, že spolu s Pellegrinim ako premiéri bojovali „za našich ľudí“ a že v tom čase Vyšehradská štvorka (V4), do ktorej okrem Česka a Slovenska patrí ešte Maďarsko a Poľsko, fungovala skvele. Obvinil terajšieho českého premiéra Petra Fialu, že túto stredoeurópsku skupinu rozbil.

Krajiny V4 rozdelil postoj k vojne na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii. Maďarsko rovnako ako terajšia vláda SR vystupujú proti vojenskej pomoci Kyjevu.

Slovensko vlani na jeseň zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu zo štátnych zásob. Podľa Pellegriniho by V4 mala byť silná.

Rodák z Bratislavy Babiš v debate hovoril po slovensky. S Pellegrinim sa zhodli v kritike médií. Český expremiér vyhlásil, že hlavným súperom je Česká televízia a Český rozhlas. Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini tvrdil, že niektoré médiá sa nesprávajú nestranne.

Babiš spomínal tiež na svoj neúspech v minuloročných voľbách českého prezidenta, keď v rozhodujúcom kole neuspel proti Petrovi Pavlovi. Ten je podľa neho „prezidentom päťkoalície“. Babiš tiež povedal, že na rozdiel od 48-ročného Pellegriniho je už skôr na konci politickej kariéry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko