Na hlavný obsah

Českou politickou scénou otriasa škandál. Andrej Babiš hľadal kompromitujúce informácie o rodine ministra

Na verejnosť unikol e-mail.

Českou politickou scénou otriasa škandál. Andrej Babiš hľadal kompromitujúce informácie o rodine ministra
Na snímke na Andrej Babiš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Českou politickou scénou otriasa ďalší škandál. Na verejnosť sa dostal e-mail, ktorého obsahom je, ako predseda hnutia ANO a bývalý český premiér Andrej Babiš, požaduje od svojho poradcu kompromitujúce materiály na súčasného ministra zahraničných vecí Jana Lipavského a jeho rodinných príslušníkov, vrátane detí.

Babiš poprel, že by išlo o kompromitujúce materiály. Povedal, že sa o Lipavského deti zaujímal preto, aby sa ho v debate mohol opýtať, či by poslal svoje deti do vojny.

„Urobte mi tézy, podklady na tohto zm*da. Napíšte mi príbeh Izraela, ako sa vykašľal na našich ľudí, ako bol v Dauhe, všade cestuje, robí kampane, korešpondenčné voľby,“ nariadil Babiš svojim kolegom z hnutia ANO, aby v nedeľu okolo 16. hodiny pripravili v e-maile materiál na ministra zahraničných vecí Lipavského.

Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na články v médiách a odkazy na Lipavského dcéru a údajnú manželku. „Má deti? Jazyky?“ Babiš sa pýtal.

Spomínaný e-mail adresoval opozičný líder pôvodne svojmu poradcovi Janovi Rovenskému. Vo verejnej sfére však pôsobí aj ďalší environmentálny aktivista Jan Rovenský, ktorý okrem iného sedí ako nestraník za stranu ANO v komisii životného prostredia a banských limitov mesta Litvínov.

Predseda ANO si týchto dvoch mužov zamenil. V kópii e-mailu je uvedený aj hovorca hnutia Martin Vodička a Babišov poslanecký asistent Darek Kysela.

Rovenský sa rozhodol, že komunikáciu zverejní, a to najmä kvôli zmienkam o rodine. „V zásade som zmierený aj s tým, že na seba politici zbierajú ‚kompro‘, aj keď sa mi to nepáči. Ale ťahať do toho deti a manželky svojich protivníkov je fakt cez čiaru. Je to odporné a je to podľa mňa vo verejnom záujme, aby sa o tom ľudia dozvedeli,“ napísal na svojom facebooku Rovenský.

Babiš to považuje za nezmysel

Andrej Babiš napísal, že celú záležitosť považuje za „absolútny nezmysel“. „Je smiešne hovoriť o nejakých kompromitujúcich materiáloch, keď ide o veci, ktoré sa dajú verejne dohľadať na internete. Ospravedlňujem sa pánovi ministrovi za vulgárne slovo použité v súkromnom rozhovore,“ uviedol Babiš.

Minister Lipavský pre portál České noviny povedal, že e-mail sa k nemu dostal nepriamo a jeho obsah ho znechutil. „Je to veľká výzva pre českú spoločnosť, aby raz a navždy odmietla eštebácke metódy v politike,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet