Na hlavný obsah

Deň narcisov v Košiciach: Do ulíc vyšli stovky dobrovoľníkov, kvetmi obsypali aj električku

Výťažok zo zbierky pomôže onkologickým pacientom.

Deň narcisov v Košiciach: Do ulíc vyšli stovky dobrovoľníkov, kvetmi obsypali aj električku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Je deň narcisov. Do ulíc vyšli stovky dobrovoľníkov, aby rozdali 60-tisíc kvetov. Zbierku na pomoc onkologickým pacientom organizuje Liga proti rakovine. Výťažok pomôže chorým a ich rodinám.

Do ulíc vyšlo v Košiciach spolu 800 dobrovoľníkov. Medzi nimi aj Dávid, ktorého najviac motivuje myšlienka pomôcť detským onkologickým pacientom. „Už to robím zopár rokov. Rád pomáham a myslím si, že treba týmto ľuďom pomáhať. Rád by som vyzval ľudí, aby pomohli,“ povedal dobrovoľník Dávid.

So zbierkou pomáhali nielen študenti, ale napríklad dopravný podnik. Bežnú električkovú linku symbolicky obsypali kvetmi.

„Každoročne podporujeme zbierku Deň narcisov. Polepili sme jednu z električiek narcisovým polepom a v tejto električke môžete stretnúť dobrovoľníkov, ktorí vám dajú narcis a taktiež zbierajú príspevky,“ priblížila Zuzana Ďuricová z oddelenia obchodu a marketingu Dopravného podniku mesta Košice.

Každoročnej zbierke v Košiciach sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Onkoporadňa či psychologická pomoc

Na Slovensku každý rok diagnostikujú onkologické ochorenie približne 40 tisícom pacientom. Liga proti rakovine vďaka zbierke realizuje napr. onkoporadňu či psychologickú pomoc.

„Všetky tieto aktivity sú pre pacientov bezplatné, ale my ich teda z niečoho financovať musíme. Všetky pokladničky sa protokolárne zrátajú a zapíšu. Budú tu aj zamestnanci banky, ktorí to budú všetko rátať a ešte v noci sa celá hotovosť odvezie do banky na účet,“ vysvetlila programová manažérka Centra pomoci Ligy proti rakovine Ľubica Slatina.

Zbierka potrvá až do nedele, prispieť môže ktokoľvek, napríklad formou SMS správy či prostredníctvom online portálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny