Na hlavný obsah

Slováci sa v zbierke skladajú na nákup munície pre Ukrajinu, vyzbierali sa už stovky tisíc eur

Zbierka je jednou z najúspešnejších u nás.

Slováci sa v zbierke skladajú na nákup munície pre Ukrajinu, vyzbierali sa už stovky tisíc eur
Vojak stojí na obrnenom pásovom vozidle. Foto: RTVS

Iniciatíva Mier Ukrajine spustila občiansku zbierku na nákup munície pre susednú krajinu. Ľudia na Slovensku sa tak môžu pridať k iniciatíve českej vlády, ktorá podobnú zbierku iniciovala na medzištátnej úrovni.

Zbierka je po dvoch dňoch existencie jednou z najúspešnejších u nás. Podporilo ju množstvo známych osobností.

Jedným z prvých, ktorí zbierku na pomoc Ukrajine podporili, je účastník protifašistického odboja Otto Šimko. Stal sa aj jej ambasádorom.

„Cítil som sa úplne bezmocný, keďže sledujem celkové udalosti. Držal som Ukrajine palce na obidvoch rukách aj nohách, lebo som si uvedomil dôležitosť výsledku tohto boja. Je to výsledok boja dvoch svetov,“ vysvetlil Otto Šimko.

„Vzniklo to šiesteho marca neprijatým hovorom, keď mi môj kamarát a fotograf Denníka N Vlado Šimček zavolal s tým, že má nápad. Bolo to pár dní po tom, keď sa Robert Fico a vláda sa odmietli pridať k českej iniciatíve,“ uviedol filozof a aktivista Fedor Blaščák.

Iniciatíve Mier Ukrajine sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Milión eur pre Ukrajinu

Iniciatíva českej vlády, ktorá rozbehla medzištátnu zbierku na muníciu pre Ukrajinu, je podľa Fedora Blaščáka zásadná pre Ukrajinu. Bolo pre neho nepredstaviteľné, aby sa Slováci nepridali. Oslovil preto organizácie, ktoré od začiatku vojny pomáhajú Ukrajine.

„K iniciatíve českej vlády sa pridalo vyše 20 krajín, bolo tam napríklad aj Slovinsko. Slovinská vláda prispela milión eur. Tak sme to začali pracovne nazývať Milión eur pre Ukrajinu,“ priblížil dobrovoľník z Iniciatívy Mier Ukrajine Marián Kulich.

Zbierať peniaze na zbrane nemôže každý. Garantom sa preto stala česká iniciatíva Dárek pro Putina, ktorá sa takýmto zbierkam venuje už dva roky.

„Máme štatút, ktorý presne vymedzuje, na čo môžu byť použité tieto prostriedky. Ten je pod dozorom českej polície,“ vysvetlil dobrovoľník z iniciatívy Dárek pro Putina Dodo Dobrík.

Tank či raketomet

Peniaze zväčša putujú ako účelovo viazaný dar ukrajinskej ambasáde v Prahe. Tá potom nakúpi konkrétny dohodnutý tovar. „Začali sme väčšou zbierkou pred dvoma rokmi, z ktorej bol tank. Za 50 miliónov českých korún sme poslali na Ukrajinu raketomet aj s muníciou,“ dodal Dobrík.

„Verím, že sa ubránia. Keď sa neubránia, tak tu budeme mať migračnú krízu. Lepšie je zbierať peniaze na to, aby sa mohli ubrániť. A to sú dobré susedské vzťahy,“ uviedol herec Ady Hajdu.

Doposiaľ sa podarilo vyzbierať takmer 700-tisíc eur. Zbierka nemá určenú cieľovú sumu a bude pokračovať dovtedy, kým budú pokračovať boje na Ukrajine.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko