Na hlavný obsah

EÚ prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov, dôvodom sú útoky na Palestínčanov

Členské štáty sankcie schválili v písomnom konaní.

EÚ prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov, dôvodom sú útoky na Palestínčanov
Izraelskí osadníci nesú vlajku na základni Eviatar neďaleko mesta Nábul na Západnom brehu. Foto: SITA/AP

Európska únia v piatok (19. 4.) prvýkrát uvalila sankcie na radikálnych izraelských osadníkov kvôli ich útokom na Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu.

S odvolaním sa na diplomatov o tom informuje agentúra DPA, podľa ktorej členské štáty sankcie schválili v písomnom konaní.

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu. Izrael ho ale v rozpore s medzinárodným právom okupuje a časť izraelských osadníkov požaduje ešte rýchlejšiu výstavbu židovských osád na tomto území.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell prišiel s návrhom na uvalenie sankcií proti izraelským extrémistickým osadníkom už vlani v decembri. Proti sankciám sa ale podľa bruselského serveru Politico stavala Česká republika a Maďarsko.

Český minister zahraničia Jan Lipavský vo februári uviedol, že Praha uvalenie sankcií neblokuje, ale vadí jej ich spájanie s postihmi voči Hamasu.

Napokon dvadsaťsedmička sankcie voči palestínskej radikálnej organizácii, ktorá stála za teroristickými útokmi na Izrael z vlaňajšieho októbra, a izraelským osadníkom prijala oddelene.

Sankcie na štyroch izraelských osadníkov, ktorých vinia z páchania násilia na Palestínčanoch na Západnom brehu, uvalili tento rok aj Spojené štáty.

Európska únia, Británia a viac ako desiatka ďalších krajín už skôr Izrael vyzvali, aby prijal bezprostredné a konkrétne kroky, ktoré by zamedzili násiliu na Západnom brehu. Násilnosti voči Palestínčanom sa v tomto regióne objavovali už pred 7. októbrom, po útokoch na Izrael ich ale prudko pribudlo.

Jeden z minuloročných útokov židovských osadníkov na Palestínčanov dosiahol dokonca také rozmery, že ho izraelský armádny činiteľ označil za pogrom.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet