Na hlavný obsah

Farmárov trápia výkyvy počasia. Počasie môže ovplyvniť aj ceny potravín

Sucho trápi farmárov už viac mesiacov.

Farmárov trápia výkyvy počasia. Počasie môže ovplyvniť aj ceny potravín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výkyvy počasia trápia farmárov aj tento rok. Kým v januári spadlo veľké množstvo zrážok, ktoré podmyli polia na juhu Slovenska, jar je suchá a extrémne teplá. Počasie môže ovplyvniť aj ceny potravín.

Sucho trápi farmárov už viac mesiacov. Oproti januáru, keď dažde zatopili polia, február a marec boli mesiacmi sucha a silného vetra. Farmári už pociťujú začínajúce sucho v horných častiach pôdy.

„Horná vrstva nejakých 15 až 20 cm je už dosť suchá. Máme deficit 50 milimetrov zrážok minimálne,“ uviedol agronóm PD Nový Život Peter Grelo.

To potvrdzuje aj pozorovanie expertov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

„V niektorých lokalitách máme už relatívne nasýtenie pôdy pod 50 percent. Vegetácia už začína pociťovať prvý stres z nedostatku vlahy,“ informovala klimatologička SHMÚ Lívia Labudová.

Výkyvom počasia a problému farmárov sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Poľnohospodárov trápi nedostatok zrážok, ako aj to, že dažde sú nepravidelné a nárazové.

„Napríklad, na začiatku roka nám spadne abnormálne množstvo zrážok, kde máme desiatky tisíc hektárov pod vodou. Potom nám zase dva, tri mesiace neprší. Následne prídu výrazné zrážky niekedy v júni, ktoré trvajú možno jeden – dva dni. Urobia nám záplavy, možno do toho príde ľadovec,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Heléciová.

Suchom ohrozené najmä juhozápadné Slovensko

Inštitút environmentálnej politiky, ktorý je súčasťou ministerstva životného prostredia, vo svojej analýze upozorňuje, že suchom je ohrozené najmä juhozápadné Slovensko.

„Žitný ostrov patrí medzi najviac ohrozené regióny Slovenska. Žitný ostrov je mimoriadne významná poľnohospodárska oblasť a najväčšia zásobáreň pitnej vody na Slovensku,“ zaznelo v analýze inštitútu.

Agronómovia sa na sucho pripravujú najmä zadržiavaním vody v krajine, napríklad budovaním umelých kanálov. Niektorí si dokonca úrodu poisťujú proti zlým poveternostným podmienkam.

„Klienti sa rozhodnú, proti čomu sa chcú poistiť a poistia si svoje plodiny proti živelným rizikám,“ dodal riaditeľ Agra poisťovne Dalibor Dán.

Správy o počasí dokážu ovplyvniť komoditné trhy, a tak aj ceny potravín v obchodoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko