Na hlavný obsah

Farmári v Košiciach bojujú s extrémnym mokrom. Bude to mať zásadný vplyv na úrodu, varujú

Polia sú zaplavené, podmáčané a mnohé nepoorané.

Farmári v Košiciach bojujú s extrémnym mokrom. Bude to mať zásadný vplyv na úrodu, varujú
Slnečnica pri obci Budimír v okrese Košice. Foto: TASR/Milan Kapusta

Poľnohospodári v Košiciach a okolí sa boria s extrémnym mokrom. Na podmáčaných a zaplavených poliach to bude mať zásadný vplyv na úrodu. Uviedol to predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Košice Peter Vilinský.

„Pôda je ubitá, bez vzduchu a pórov. Do zberu je ďaleko, porasty sa budú ťažko vyvíjať. Veľa porastov pšeníc bude mať len jednu až dve odnože. Jarná orba má zásadný vplyv aj na zatiaľ nezaložené porasty – zo skúseností vždy negatívny,“ povedal.

Polia sú podľa neho zaplavené, podmáčané a mnohé nepoorané s rastlinnými zvyškami po januárovom zbere minuloročných plodín.

„Ku koncu roka 2023 sme mali prebytok vlahy 220 milimetrov. Extrém v našich podmienkach. K tomu prvé dva mesiace roka 2024 boli zrážkovo nadnormálne, a tým máme v predjarí prebytok 250 milimetrov zrážok,“ spresnil.

Poľnohospodári podľa jeho slov využili vhodné chvíle na prvé prihnojenie – nitratáciu ozimín, a na jarnú orbu po zbere jesenných plodín.

„Začíname s prípravou pôdy a sejbou jarného jačmeňa tam, kde nám to dovolia nové predpisy (DPEP 7), prírodné podmienky, agronomické princípy a zdravý sedliacky rozum,“ doplnil Vilinský.

Mierna zima

Porasty ozimín podľa neho ťažko skúša mierna zima. Ich všeobecný stav v uvedenej lokalite v súčasnosti hodnotí ako podpriemerný. „Mnohé sú na vyoranie,“ skonštatoval.

Pripomenul, že na výkyvy počasia si poľnohospodári zvykli. Pri pestovaní bežných poľných plodín sa však aj v prípade mrazov môžu spoľahnúť len na „vyššiu moc“.

Prírodným podmienkam sa však vedia prispôsobiť aj škodcovia, ktorí sa objavujú. Krytonosa evidujú v 15-centimetrovej repke zhruba už dva týždne, pričom si vyberá krajšie porasty, nie tie spasené lesnou zverou či slabé a vymoknuté. Objavuje sa už aj blyskáčik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny