Na hlavný obsah

Ústavný zákon o odstrele medveďov nebude. Koaličná SNS si osvojila návrh opozičného KDH

Opozičný poslanci za tým vidí obchod do budúcnosti.

Ústavný zákon o odstrele medveďov nebude. Koaličná SNS si osvojila návrh opozičného KDH
Ilustračná snímka medvedice s mláďatami. Foto: RTVS

Ústavný zákon, ktorý by umožňoval odstrel medveďov, nakoniec nebude. Koaličná SNS si osvojila návrh opozičného KDH. Možnosť zastreliť nebezpečného medveďa chce upraviť zmenami bežných zákonov o ochrane prírody aj o civilnej ochrane.

Na zmenu ústavy, ktorá by umožnila zneškodniť nebezpečného medveďa, nemá koalícia dostatok hlasov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) preto ustúpil a stotožnil sa s návrhom opozičného KDH.

Ten rovnako rieši odstrel nebezpečných medveďov mimo správneho konania. Podmienkou je, aby bola v okrese vyhlásená mimoriadna situácia pre medvede.

„Návrh ide dokonca trochu ďalej. My sme hovorili o 500 metrovej vzdialenosti. Návrh hovorí, že odstrel medveďa sa bude môcť robiť pri ohrození života, zdravia alebo majetku a presnú lokalitu určí na základe mimoriadnej situácie okresný úrad,“ povedal Taraba.

„Všetci vieme ako funguje civilná ochrana. Na okresných úradoch zasadajú krízové štáby. V tomto prípade budú krízové štáby riešiť aj zásah medveďa. Zasadnú a na určitý čas a v určitej lokalite dajú povolenie na odstrel medveďa,“ dodal predseda KDH Milan Majerský.

Minister plánuje novely predložiť na najbližšie rokovanie vlády. Do parlamentu ich chce poslať na schválenie v zrýchlenom režime.

„Pokiaľ návrh prejde koaličnou radou v takej podobe, tak v takej podobe ho koalícia jednohlasne podporí,“ povedal poslanec Samuel Migaš (Hlas-SD).

Zákonu o odstrele medveďa sa v Správach RTVS venovali redaktorka Katarína Wildová a redaktor Jakub Horáček:

Výčitky opozície

Podporiť zákon z dielne KDH nemá problém ani zvyšok opozície. Chce ho najprv vidieť čierny na bielom. Kresťanským demokratom však vyčíta, že takto pomáhajú koalícii.

„Minister Taraba je zjavne jeden obrovský babrák. Nasľuboval ľudom, čo všetko vybaví a porieši, no máme pol roka po nastolení vlády a nevyriešil nič,“ povedala poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí).

„Ak to bude znamenať, že sa odstránil nezmysel s ústavným zákonom aj vďaka KDH, tak to považujeme za krok dobrým smerom. V tejto chvíli neviem povedať ako budeme hlasovať, lebo sme návrh ešte nevideli,“ priblížil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Obchod do budúcnosti

Medzery v návrhu vidí poslanec Alojz Hlina (SaS). „Ak sa má problém s medveďom riešiť spôsobom, že ho dostaneme do civilnej ochrany medzi zemetrasenia a pandémiu, tak si nemyslím, že to je adekvátne,“ vysvetlil.

Upozorňuje aj na to, že na schválenie bežného zákona koalícia nepotrebuje ústavnú väčšinu, teda nepotrebuje, aby zákon podporilo aj KDH. Vidí za tým nejaký obchod do budúcnosti. „To nedáva politickú logiku. Súvisí to s tým, že si niekoho chystajú. Vedia, že je problém a v zálohe majú pripravený plán B,“ dodal.

„Neurobili sme za to žiadnu dohodu a nič za to neočakávame,“ reagoval Majerský. „Nepotrebujeme primárne ich hlasy, pretože ide o jednoduchý zákon. Pre nás je dôležité, že v tejto otázke vznikla dohoda naprieč politickým spektrom,“ povedal Taraba.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko