Na hlavný obsah

Hamas odmietol návrh dohody o rukojemníkoch, tvrdí Netanjahuov úrad

Hnutie chce písomný záväzok, že sa Izrael stiahne z Pásma Gazy.

Hamas odmietol návrh dohody o rukojemníkoch, tvrdí Netanjahuov úrad
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua oznámil, že palestínske hnutie Hamas odmietlo návrh dohody o rukojemníkoch, ktoré zadržiava v Pásme Gazy. Uviedla to agentúra Reuters.

Dokument predložili sprostredkovatelia vyjednávaní medzi Izraelčanmi a Hamasom. Netanjahuov úrad zároveň uviedol, že Izrael sa naďalej vynaloží snahu o dosiahnutie cieľov terajšej vojny v Gaze. Tým je podľa skorších izraelských vyjadrení likvidácia Hamasu.

Nemenovaný predstaviteľ Hamasu podľa agentúry AP uviedol, že hnutie chce jasný písomný záväzok, že sa Izrael stiahne z Pásma Gazy. Hamas sa tiež pochvalne vyjadril o iránskom útoku na Izrael.

Izraelské vyhlásenie o plnom nasadení vo vojne s Hamasom prichádza bezprostredne po tom, ako izraelská armáda v noci na dnes čelila bezprecedentnému dronovému a raketovému útoku zo strany Iránu. Podľa armádnych predstaviteľov sa ale väčšinu letiacich bojových prostriedkov podarilo zlikvidovať a škody na strane Izraela sú podľa všetkého minimálne.

Minulý týždeň hnutie oznámilo, že študuje najnovší návrh dohody o prímerí a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Ten sformulovali Egypt a Katar po rokovaní izraelskej delegácie v Káhire. Izraelské médiá v tejto súvislosti upozorňovali, že rozdiely medzi postojmi Izraela a Hamasu zostávajú „dramatické“.

Denník Haarec pred týždňom napísal, že Izrael je ochotný prejaviť pružnosť v otázke, koľko palestínskych utečencov sa bude môcť vrátiť do severnej časti Pásma Gazy. Hamas doteraz požadoval, aby to mohli byť všetci.

Podľa rovnakého zdroja Izrael trvá na tom, že nepristúpi na zrušenie bezpečnostných kontrolných stanovíšť, ktoré majú zabezpečiť, že na sever pásma nepreniknú bojovníci Hamasu a že sa tam nebudú pašovať zbrane.

Netanjahu: Líder Hamasu v Gaze dohodu neželá

Nedeľné (14. 4.) vyhlásenie úradu izraelského premiéra uvádza, že odmietnutie navrhovanej dohody svedčí o tom, že líder Hamasu v Gaze Jahjá Sinvár si dohodu neželá. A že mieni využiť napätie medzi Izraelom a Iránom a spôsobiť regionálnu eskaláciu konfliktu.

Hnutie iránsky útok na Izrael pochválil s tým, že ide o „prirodzené právo“ Teheránu a „zaslúženú odpoveď na zločin“. Irán uviedol, že nočné údery na izraelské územia vykonal v odvete za nedávny úder proti iránskemu konzulátu v Damasku pripisovaný Izraelu.

Palestínske hnutie tiež žiada podporu pre svoj boj s Izraelom v Pásme Gazy, kde vojna trvá už siedmy mesiac. Hamas sa obrátil s výzvou na arabské a islamské národy aj na skupiny v regióne podporované Iránom.

Vo vyhlásení zopakoval, že bojuje „za právo nášho palestínskeho ľudu na slobodu a nezávislosť a za zriadenie palestínskeho štátu s Jeruzalemom ako hlavným mestom“.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet