Na hlavný obsah

Hlas bez Pellegriniho stratí podstatu existencie, myslí si politológ Spáč. Koho vidí ako nového šéfa strany?

Od neho bude závisieť, či Hlas a Smer voličom nesplynie.

Hlas bez Pellegriniho stratí podstatu existencie, myslí si politológ Spáč. Koho vidí ako nového šéfa strany?
Peter Pellegrini. Foto: SITA/Martin Medňanský

Aká budúcnosť čaká stranu Hlas-SD po odchode jej zakladateľa a politického lídra do Prezidentského paláca? Podľa politológa Masarykovej univerzity v Brne Petra Spáča Hlas bez Petra Pellegriniho stráca opodstatnenie svojej existencie.

„Základný motív pre existenciu Hlasu, teda samostatná politická kariéra Petra Pellegriniho ‚mimo Smeru‘, odpadol. To strane komplikuje vyhliadky na to, aby si udržala svojich voličov,“ vysvetlil.

Osud strany Hlas

Na Slovensku sme zvyknutí na vytváranie politických strán okolo silného lídra, ktoré často neprežijú ich odchod. Spáč spomenul prípad Strany občianskeho porozumenia (SOP), ktorej predsedom bol exprezident Rudolf Schuster.

Neznamená to však, že popularita strany začne klesať okamžite po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca, dodal Spáč. „Aj v prípade SOP to trvalo viacero mesiacov,“ priblížil.

Hlas tak podľa Spáča odchodom Petra Pellegriniho príde o svojho zakladateľa, najpopulárnejšieho predstaviteľa a o hlavnú osobu, ktorá mobilizovala voličov. Nevylúčil, že Smer-SD v blízkej dobe získa určitú časť voličov Hlasu.

„Postupne pre nich prestane dávať zmysel, prečo by mali vedľa seba existovať dva veľmi podobné subjekty, keď na reprezentáciu ich záujmov postačuje len jeden z nich,“ vysvetlil. Dodal, že občania už teraz veľmi nevnímajú rozdiel medzi zástupcami Smeru a Hlasu.

„Kým do parlamentných volieb mohol Hlas raziť rétoriku, že je iný ako Smer, po vytvorení vlády, súhlasom s jej hlavnými krokmi a po prezidentskej kampani už rozdiel medzi Hlasom a Smerom fakticky neexistuje,“ dodal Spáč.

Najväčšie šance dávajú Rašimu

Peter Pellegrini ešte pred zvolením do funkcie hlavy štátu ubezpečoval, že zachová „nepísanú tradíciu nadstraníckosti“ a z postu šéfa strany odíde. Medzi kandidátmi na možného nástupcu šéfa strany rezonovali mená ako Denisa Saková, Richard Raši či Matúš Šutaj Eštok.

„V prípade, že by sa do predsedníckej funkcie dostal niekto z dvojice Saková a Šutaj Eštok, bude Hlas na nerozoznanie od Smeru,“ myslí si politológ Spáč. Ani jeden z tejto dvojice sa podľa neho mentálne a ideologicky so Smerom nikdy nerozišli.

Najväčšie šance má podľa Spáča minister investícií Richard Raši. Je podľa neho „umiernenejšou cestou“ na rozdiel od ministerky hospodárstva Denisy Sakovej a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

Meno nového šéfa Hlasu sa dozvieme po veľkom sneme strany, ktorý je naplánovaný na koniec mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko