Na hlavný obsah

Robert Fico už plánuje, ako víťazstvo Petra Pellegriniho využiť v prospech Smeru a koalície, hovorí odborník

Premiér sa k prezidentskej kampani staval veľmi rezervovane.

Robert Fico už plánuje, ako víťazstvo Petra Pellegriniho využiť v prospech Smeru a koalície, hovorí odborník
Peter Pellegrini a Robert Fico Foto: Profimedia

Premiér Robert Fico sa k prezidentskej kampani staval veľmi rezervovane, len prostredníctvom statusov a vyjadrení na sociálnych sieťach, upozornil v relácii Téma :24 volebný geograf Tibor Madleňák.

„Podľa mňa aj vo volebný večer čakal, ako dopadnú výsledky a keď videl, že Pellegrini jednoznačne vyhral, tak ho išiel podporiť. Už plánoval stratégiu na najbližšie roky, ako to vyťažiť v prospech strany Smer-SD a vládnej koalície,“ dodal odborník.

Pellegrini podľa neho získal silný mandát. „Získal o pol milióna hlasov viac, ako dokázal Fico v prezidentských voľbách pred desiatimi rokmi. Získal aj o stotisíc hlasov viac, ako získali koaličné strany pred pol rokom v parlamentných voľbách,“ upozorňuje Madleňák.

Toto mu podľa neho dáva mandát byť suverénnym prezidentom. „Uvidíme, či sa mu to podarí aj vo vzťahu k Robertovi Ficovi a vládnej koalícii. Avšak už vo víťaznej reči skôr naznačil, že sa bude stávať do úlohy vládneho prezidenta,“ dodal.

Či sa vzťahy medzi týmito dvoma politikmi po Pellegriniho nástupe do funkcie zmenia, nevie odhadnúť. „Uvidíme, či to bude model pána prezidenta Gašparoviča, ktorý s vládami Roberta Fica vychádzal, akoby bol súčasťou Smeru. Alebo to bude model, pred ktorým varoval Andrej Danko, a to je model pána prezidenta Kováča, ktorý sa časom začal voči HZDS a pánovi Mečiarovi, od ktorého odišiel, vymedzovať,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko