Na hlavný obsah

Alergie na vzostupe: Ako rozlíšiť sezónnu nádchu od trvalej alergie?

Sezóna alergií sa začala skôr.

Alergie na vzostupe: Ako rozlíšiť sezónnu nádchu od trvalej alergie?
Sezóna alergií začala. Foto: Profimedia

Aj pre teplé počasie sa sezóna alergií začína podstatne skôr. Trápia čoraz viac ľudí. Ako rozpoznať sezónnu nádchu od trvalej alergie, vysvetlil hosť v štúdiu alergológ Peter Čižnár.

Hlavná príčina je v modernom spôsobe života, ktorý nedostatočne trénuje náš imunitný systém a ten reaguje príliš silne na bežné podnety, ako napríklad peľ, vysvetlil.

Vypočujte si celý rozhovor s alergológom Petrom Čižnárom:

„Do určitej miery primárna prevencia a predchádzanie môže byť dostatočný kontakt s prírodou v detskom veku. Je dokázané, že deti, ktoré vyrastali na farmách so zvieratami, mali podstatne menej alergií ako deti, ktoré vyrastali v mestských aglomeráciách,“ upozornil.

„Je to, samozrejme, veľmi obmedzená možnosť. Skôr sa snažíme vyhľadať tých, ktorí majú prvé príznaky a pomôcť im,“ dodal. Radí, aby pacient, ktorý má alergiu, začal užívať lieky skôr ako sa u neho vyvinú príznaky.

„Bežná nádcha, vírusové prechladnutie zvyčajne trvá pár dní, povedzme 4-5 dní a potom ustupuje. Alergia sa zlepší, potom sa zhorší, trvá dlhšie obdobie, má striedavé zlepšenie a zhoršenie, najmä v súvislosti, keď ide pacient von, je v kontakte s alergénom a reaguje. Potom to zmizne a zase sa to vracia späť. Trvá to dlhšie,“ opísal Čižnár.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko