Na hlavný obsah

Alergénová imunoterapia dokáže potlačiť ťažké reakcie na jed hmyzu

Liečba je vhodná iba pre pacientov, ktorí mali vážnu reakciu.

Alergénová imunoterapia dokáže potlačiť ťažké reakcie na jed hmyzu
Na ilustračnej snímke včely. Foto: RTVS

Ťažké reakcie na jed hmyzu dokáže potlačiť alergénová imunoterapia. V žilinskej nemocnici podávajú zvyšujúce sa dávky alergénu aj deťom nad päť rokov. Liečba je vhodná iba pre pacientov, ktorí mali vážnu reakciu na uštipnutie.

Alergia na jed hmyzu sa neprejaví pri prvom, ale až pri niektorom z ďalších uštipnutí. Vlani v lete po búrlivej reakcii organizmu na jed včely museli volať záchranku aj 14-ročnému Petrovi.

“Opuchla mi tvár, začalo ma svrbieť celé telo, zhoršilo sa mi dýchanie,“ uviedol Peter Trúchly, pacient. Po takej reakcii musí so sebou nosiť balíček záchrany s liekmi a adrenalínovým perom.

Možnosti liečby ťažkých reakcií na jed hmyzu sa venoval redaktor Vlado Záborský:

Alergénová imunoterapia organizmus postupne privyká na konkrétny alergén. “Ide o to, že v postupne zvyšujúcej sa koncentrácii pacientom podávame to na čo sú alergickí,“ ozrejmil Daniel Lúčaník, imunoalergológ Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline.

“Pre alergénovú imunoterapiu nie sú vhodné všetky deti, ktoré prekonali alergickú reakciu. Musí byť ťažká a systémová,“ doplnila Zuzana Cigániková, rimárka detského oddelenia FNsP v Žiline.

Vhodným pacientom počas dvoch mesiacov zvyšujú dávky jedu a následne niekoľko rokov dochádzajú na udržiavaciu liečbu. Štrnásťročný Peter verí, že po liečbe sa bude môcť venovať aj včelárstvu. “Ocino je včelár, preto by som sa chcel dostať z tejto alergie,“ ozrejmil.

O tom, že to nie je iba sen svedčí aj včelár Libor Vlček, ktorý v žilinskej nemocnici absolvuje rovnakú liečbu. Mnohí ho pritom od včelárenia po alergickej reakcii odhovárali.

Po liečbe by pacienti mali mať iba malú, alebo dokonca žiadnu reakciu na uštipnutie. Napriek tomu by mali so sebou pre istotu stále nosiť adrenalínové pero.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny