Na hlavný obsah

J. Mazák skritizoval proces jeho odvolania z postu predsedu Súdnej rady SR: Takto udalosti vidí on

Avizoval, že podá ústavnú sťažnosť.

J. Mazák skritizoval proces jeho odvolania z postu predsedu Súdnej rady SR: Takto udalosti vidí on
Na snímke expredseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Foto: RTVS

Nedávno odvolaný predseda Súdnej rady SR a stále jej člen Ján Mazák v relácii RTVS Interview :24 označil proces jeho odvolania za chaotický.

„Chaos bol vytvorený navrhovateľmi. V pondelok (15. 4.) ráno som dostal návrh na moje odvolanie, ktorý bol pôvodne podaný v piatok (12. 4.) popoludní, kedy som čerpal dovolenku,“ vysvetlil.

Doplnil, že v návrhu bola aj požiadavka, aby sa o návrhu hlasovalo hneď v utorok (16. 4.). „Návrh na odvolanie je niečo podobné ako obžaloba,“ uviedol.

Najprv s tým nesúhlasil, chcel, aby sa o návrhu rozhodovalo na májovom zasadnutí. Potom si podľa svojich slov uvedomil, že mu až tak nejde o post predsedu.

„Cítil som však potrebu zdokumentovať, ako sa navrhovatelia veľmi mýlia, keď ma chcú odvolať pre tých deväť bodov. Nemal som však možnosť, keďže v tých deviatich bodoch boli aj obšírne spisy,“ dodal Ján Mazák.

Spresnil, že výčitky rady sa vzťahovali na obdobie rokov 2021 až 2023. „Ku všetkým údajným pochybeniam malo dôjsť pred 14. decembrom 2023. Pýtam sa, prečo návrh na odvolanie teda nepodali na zasadnutie v tomto dátume? Okrem jednej až dvoch vecí som ani nevedel, že som také pokyny niekedy dal,“ skonštatoval expredseda Súdnej rady SR.

Nemal dostatok času na prípravu

Mazák kritizoval, že nemal dostatok času, aby sa na zasadnutie pripravil. „Dostal som návrh na stôl a zo dňa na deň chceli, aby som pripravil analýzu a stanoviská ku každému bodu,“ podotkol.

Avizoval ústavnú sťažnosť. „Potrebujem vysvetliť všetky tieto prípady. Za dva dni sa mi podarilo spracovať prvý prípad,“ doplnil s tým, že to bude dlhý proces.

Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo na utorkovom (16. 4.) zasadnutí desať členov Súdnej rady, dvaja sa zdržali hlasovania, nikto nebol proti, štyria nehlasovali. Na odvolanie bolo potrebných minimálne desať hlasov.

Členovia argumentovali jeho odvolanie hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Mazák chcel odvolávanie pôvodne riešiť na májovom zasadnutí, zdôrazňoval, že má právo sa k nemu v primeranej lehote vyjadriť.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko