Na hlavný obsah

Jar prináša extrémne počasie: Európu zasiahol púštny prach aj víchrica, ktorá zabíjala

Počasie si vyžiadalo aj obete na životoch.

Jar prináša extrémne počasie: Európu zasiahol púštny prach aj  víchrica, ktorá zabíjala
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začiatok jari prináša do Európy nové extrémne prejavy počasia. Víchrica v Poľsku a Rakúsku má aj obete. V Grécku pre prach zo severnej Afriky odložili viaceré lety. Rumunsko zažilo najteplejší marec za takmer 80 rokov.

Silný vietor v strednej Európe zabíjal. Na Poľskej strane Tatier namerali rýchlosť vetra až 140 kilometrov za hodinu (km/h). Podľa Bojfortovej stupnice sily vetra šlo o orkán s ničivými následkami. O život prišla 23-ročná žena pri meste Zakopané. Vietor zhodil na jej auto strom. Záchranárom sa ju nepodarilo z vozidla vytiahnuť včas.

„Opatrenia sme prijali rýchlo a účinne. Použili sme hydraulické náradie, aby sme získali prístup k žene vo vnútri auta. Privolaný tím sa ju pokúšal resuscitovať, ale žiaľ, nepodarilo sa nám ju zachrániť,“ informoval člen Hasičského zboru v Zakopanom Rafal Banka.

Počasie v Európe zmapoval v Správach RTVS redaktor Matúš Oparty:

V Rakúsku zomrel starší pár, keď ich auto tiež zasiahol vyvrátený strom. Silný vietor poškodil elektrické vedenia, zablokoval viaceré cestné a železničné komunikácie, zanechal množstvo domov bez striech a tisíce domácností bez prúdu.

Juhovýchodnú Európu sužoval prach zo severnej Afriky. Zasiahol veľkú časť Grécka a Rumunska. Obyvatelia gréckeho Solúna museli zostať doma alebo používať rúška. Pre nízku viditeľnosť odložili viacero letov.

„Dá sa očakávať, že postupným otepľovaním planéty a vlastne postupným rozširovaním sa jednotlivých púští, je možné očakávať tento fenomén častejšie,“ ozrejmil environmentalista Miloš Fodor.

„Čo si ja pamätám, tak skutočne toto je, aj čo sa týka dĺžky epizódy, aj čo sa týka výšky nameraných koncentrácii, extrémna situácia, extrémna epizóda saharského prachu,“ podotkol vedúci odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler.

V Rumunsku sú najviac postihnuté mestá Kluž a Brašov. Hodnoty znečistenia ovzdušia prekonali prijateľné limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Lekári neodporúčajú vychádzať z domu bez respirátora.

Na ostrove Cyprus počasie preskočilo jar a začalo rovno leto. Teploty dosiahli 34 stupňov Celzia. Tisíce miestnych začali plážovú sezónu. Vďaka smeru vetra sa saharský piesok ostrovu takmer vyhol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet