Na hlavný obsah

Kalamita lykožrúta sa môže na Horehroní rozšíriť. Monitorovať budú aj susedné okresy

V tomto období sa rojí podkôrny hmyz.

Kalamita lykožrúta sa môže na Horehroní rozšíriť. Monitorovať budú aj susedné okresy
Archívna snímka - lykožrút smrekový. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Štátny podnik Lesy SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa rozšíri, monitorovať preto začnú aj susedné okresy. Pre TASR to v reakcii na vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch Revúca a Detva uviedla hovorkyňa podniku Katarína Palková.

Podľa lesníkov situáciu spôsobuje premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch v okolí Čierneho Balogu živá. V aktuálnom období nastáva rojenie podkôrneho hmyzu, napadnuté územie sa tak môže rozširovať.

„Vzhľadom na vysoké zastúpenie dreviny smrek v okresoch susediacich s okresom Brezno budú aj tieto okresy monitorované s cieľom zabránenia šírenia podkôrneho hmyzu. V daných okresoch dôjde k zvýšenému dôrazu na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu a na základe toho sa nastavia potrebné opatrenia,“ uviedla Palková.

Ako dodala, na riešení lykožrútovej kalamity na Horehroní v súčasnosti pracuje celý personál tunajších lesných správ. Zapájajú sa aj výpomocné sily z iných lesných správ.

Šírenie v Muránskej planine

Mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní v okrese Brezno vyhlásili v polovici marca. Na základe rozhodnutia Okresného úradu Banská Bystrica platí od pondelka (22. 4.) aj na území okresov Revúca a Detva, dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi.

Zvýšené šírenie podkôrneho hmyzu na Horehroní eviduje aj Správa Národného parku Muránska planina. Viaceré lesné porasty napadnuté lykožrútom sa nachádzajú v katastri obce Muráň v okrese Revúca.

„Zvýšené šírenie podkôrneho hmyzu bolo zaznamenané približne na 40 percentách územia Národného parku Muránska planina,“ priblížil pre TASR vedúci odboru starostlivosti o ekosystémy národného parku Marcel Boroš s tým, že v regióne budú prijímať opatrenia na spomalenie šírenia podkôrneho hmyzu.

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca. Živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov. Kalamita sa má spracúvať intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov. Dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny