Na hlavný obsah

Kalamita lykožrúta: Mimoriadna situácia platí už aj v okresoch Revúca a Detva

Situácia platí aj v okrese Brezno.

Kalamita lykožrúta: Mimoriadna situácia platí už aj v okresoch Revúca a Detva
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Mimoriadna situácia v súvislosti s kalamitou lykožrúta platí od pondelka (22. 4.) aj v okresoch Revúca a Detva. Dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného úradu (OÚ) Banská Bystrica, ktoré zverejnili viaceré samosprávy.

V okrese Brezno mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní vyhlásili ešte v polovici marca.

K vyhláseniu mimoriadnej situácie aj na území okresov Revúca a Detva podľa OÚ dochádza na základe monitorovania situácie a informácií krízového štábu, štátneho podniku Lesy SR a Správy Národného parku (NP) Muránska Planina, z ktorých „je zrejmý presah živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu medzi okresmi Brezno, Detva, Revúca“.

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca. Živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov. Kalamita sa má spracovať intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov. Dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny