Na hlavný obsah

Lepšia ochrana žien pred domácim násilím aj útokmi na internete. Europoslanci podporili historicky prvý únijný predpis

Novinka zakazuje tiež nútené sobáše či mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

Lepšia ochrana žien pred domácim násilím aj útokmi na internete. Europoslanci podporili historicky prvý únijný predpis
Ilustračná snímka - členovia európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Europoslanci v stredu (24. 4.) na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu podporili historicky prvý únijný predpis. Má predchádzať násiliu voči ženám, chrániť obete domáceho násilia a poskytovať im lepšiu pomoc.

Novinka tiež vyzýva na prísnejšiu právnu úpravu riešiacu útoky v online prostredí. Napríklad posielanie nevyžiadaných odhalených fotografií alebo zverejňovanie súkromných informácií o inej osobe na internete bez jej súhlasu.

Novinka, ktorú svojimi hlasmi podporilo 522 poslancov, 27 bolo proti a 72 sa zdržalo hlasovania. Taktiež zakazuje nútené sobáše či mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

Rozširuje tiež zoznam priťažujúcich okolností trestných činov o útoky namierené proti verejne činným osobám, ako sú novinári a ochrancovia ľudských práv, alebo o úmysel potrestať obeť kvôli jej pohlaviu, sexuálnej orientácii či farbe pleti. V prípade odsúdenia to môže znamenať vyšší trest.

Predpis upravuje aj služby v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia. Tie podľa neho musia byť dostupné pre obete rodovo podmieneného a domáceho násilia. Úrady jednotlivých štátov budú mať nanovo povinnosť zhromažďovať dôkazy, nahlasovať trestné činy tohto typu a šíriť osvetu, že sex bez súhlasu je trestný čin.

Jasný signál Európskej únie

Európska komisia každých päť rokov posúdi, či sú zavedené opatrenia dostatočné, alebo či je potrebné ich revidovať.

“Európska únia prvýkrát vysiela jasný signál, že násilie na ženách berie vážne a ako existenčnú hrozbu pre našu bezpečnosť. Takmer 450 miliónov ľudí a tri inštitúcie spoločne hovoria, že to nebudeme tolerovať,“ uviedla írska spravodajkyňa Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť Frances Fitzgeraldová z ľudovej frakcie EPP.

Smernica podľa nej nerieši všetko, čo by si europarlament želal. No obsahuje dôležité kroky v oblasti prevencie, ochrany a stíhania. „Dnes sme vykročili k tomu, aby sa Európa stala prvým kontinentom na svete, ktorý odstráni násilie na ženách,“ dodala.

“Táto dohoda je katalyzátorom pozitívnych zmien, záväzkom k neustálemu zlepšovaniu a prejavom našej spoločnej zodpovednosti v boji proti násiliu na ženách. Náš boj však zďaleka nekončí,“ uviedla švédska spravodajkyňa Výboru pre občianske slobody Evin Incirová zo socialistickej frakcie.

“Budeme vytrvalo bojovať za práva žien, kým nebude spoločenská zmena neprehliadnuteľná,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet