Na hlavný obsah

Ľudia s Parkinsonovou chorobou môžu „zamrznúť“ aj na priechode pre chodcov. Odborníčka radí, čo vtedy robiť

Situáciu ešte zhoršuje, ak ľudia považujú parkinsonikov za opitých.

Ľudia s Parkinsonovou chorobou môžu „zamrznúť“ aj na priechode pre chodcov. Odborníčka radí, čo vtedy robiť
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Na Slovensku žije s Parkinsonovou chorobou približne 19-tisíc ľudí. Viac o tejto diagnóze povedala vo vysielaní RTVS predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko Viera Adamová.

Adamová v rozhovore pripomenula, že táto choroba sa dá liečiť, ale nie úplne vyliečiť. Práve 11. apríla si pripomíname Svetový deň Parkinsonovej choroby.

„Príznaky choroby sa rozvíjajú ako dôsledok odumierania mozgových buniek v určitých oblastiach mozgu. Nervové bunky v tejto oblasti tvoria dopamín a preto pri ich odumieraní dochádza k jeho nedostatku, ktorý je zodpovedný za väčšinu príznakov,“ vysvetlila odborníčka.

Medzi hlavné príznaky patrí spomalenosť, svalová stuhnutosť, znížená stabilita, tras, poruchy spánku, depresie, zápchy, poruchy reči a ďalšie.

Jediným medicínskym postupom je podľa predsedníčky Parkinson Slovensko aktívny pohyb. „Vo vedeckých štúdiách preukázateľne spomaľuje rýchlosť zhoršovania choroby,“ doplnila.

Kvalita života s Parkinsonovou chorobou je individuálna. „Najhoršie sú na tom pacienti, ktorí mávajú tzv. zamrznutia. Napríklad idú po priechode pre chodcov, alebo do obchodu, a zrazu sa nevedia pohnúť. Okolití ľudia vtedy nevedia, čo sa deje,“ priblížila Viera Adamová.

Ako môžete v tomto prípade pomôcť?

Odborníčka vysvetlila, že v takomto prípade stačí pacientovi podložiť nohu, čím prejde impulz do mozgu a pacient sa pohne.

„Je veľmi nepríjemné, ak ľudia považujú parkinsonikov za opitých. Dôvodom príznakov je aj nestabilná chôdza. K tomu, aby to títo pacienti mali ľahšie, pomáha aj spoločnosť Parkinson Slovensko. Snažíme sa zmierňovať dopady choroby a podporovať ich integráciu do rodinného, pracovného a spoločenského života,“ uzavrela Viera Adamová.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko