Na hlavný obsah

Minister T. Taraba rokoval s KDH o ústavnom zákone o odstrele medveďov. Hnutie mu predstavilo vlastný návrh

Využijú niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona.

Minister T. Taraba rokoval s KDH o ústavnom zákone o odstrele medveďov. Hnutie mu predstavilo vlastný návrh
Ilustračné foto. Foto: RTVS

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v utorok (9. 4.) mimoriadne rokovať o návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Utorkovú schôdzu zrušili na žiadosť ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS).

Verí, že dovtedy nájdu s časťou opozície zhodu na zákone. Myslí si, že do troch týždňov bude na Slovensku konečne efektívne riešenie odstrelu medveďa.

Taraba v pondelok (8. 4.) ráno rokoval o ústavnom zákone s opozičným KDH, ktoré mu predstavilo vlastný návrh. „Môžem potvrdiť, že aj KDH uznáva, že riešenie medveďov odstrelom cez zrušenie správneho konania je nevyhnutné,“ podotkol.

KDH deklarovalo, že nesúhlasí s navrhovaným ústavným zákonom o možnom odstrele rizikových medveďov. Navrhuje však vlastnú novelu zákona o civilnej ochrane, ktorá by mala zefektívniť elimináciu problémových medveďov.

Minister životného prostredia potvrdil, že návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podobným smerom ako návrh ústavného zákona.

Využijú niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona. „Stále trváme na tom, zo strany SNS, aj z vládnej koalície, že najúčinnejšie riešenie je ústavný zákon,“ skonštatoval Taraba.

Podľa ministra to je najstabilnejšie riešenie. Témou medveďov nechce robiť politiku, považuje to za bezpečnostný a environmentálny problém.

Hnutie navrhuje v rámci zákona o civilnej ochrane predefinovať pojem mimoriadna situácia. Pokiaľ by sa vyhlásila mimoriadna situácia, tak na výnimku, ktorá sa udeľuje v rámci zákona o ochrane prírody, by sa nemusel aplikovať správny poriadok.

Výnimka by sa teda mohla udeliť bez správneho konania a efekt udelenia výnimky by bol podľa KDH efektívnejší.

Za mimoriadnu udalosť by sa podľa kresťanských demokratov mohol považovať aj výskyt divej zveri mimo jej prirodzeného výskytu v intraviláne obce, vykazujúci znaky ohrozenia života a zdravia obyvateľstva a poškodenia majetku.

Podľa nich bude potrebná aj novelizácia zákona

Dodali, že potrebná bude aj novelizácia zákona o ochrane prírody, zrevidoval by sa aj proces udeľovania výnimiek na ministerstve životného prostredia.

Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu.

Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania. Vláda chce, aby Národná rada SR schválila zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament by sa ním mal začať zaoberať v utorok (9. 4.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko