Na hlavný obsah

Ústavný zákon o medveďoch podľa odborníka nie je dobré riešenie. Mohli by sa strieľať aj neproblémové jedince

Zákon má ísť do skráteného konania.

Ústavný zákon o medveďoch podľa odborníka nie je dobré riešenie. Mohli by sa strieľať aj neproblémové jedince
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ústavný zákon o regulácii medveďov prerokuje parlament v zrýchlenom režime. Dohodla sa na tom vláda. Časť odborníkov to vníma ako zbytočné zneužívanie ústavy, ktoré má navyše v parlamente minimálnu šancu na úspech. Ústavným zákonom sa budú zaoberať poslanci na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne o necelé dva týždne.

Podľa Miroslava Kutala z Ústavu ekológie lesa Lesníckej a drevárskej fakulty Mendelovej univerzity v Brne ústavný zákon nie je dobrým riešením. Mohlo by totiž dôjsť aj k likvidácii neproblémových jedincov.

Zákon ráta s takmer automatickým odstrelom šeliem, ktoré sa priblížia k obciam a mestám na 500 metrov. Kutal poukázal na telemetrické údaje zo zahraničia, ktoré ukázali, že medvede v noci chodia na rôzne ďalšie miesta. Nemusí ísť pritom o problémové jedince.

„Medveď, ktorý sa vyskytne v blízkosti zastavanej oblasti, nemusí byť automaticky problémový. Môže ísť o medveďa, ktorý skrátka prechádza v rámci svojho domovského okrsku do inej časti. Toto opatrenie podľa mňa nebude mať efekt, ktorý by sa očakával, pokiaľ by sa súčasne neprijali ďalšie opatrenia, ktoré by sa týkali napríklad zabezpečenia potenciálnych zdrojov potravy,“ uviedol pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko