Na hlavný obsah

Na objektivitu STVR má dohliadať Etická komisia, jej členov má navrhovať aj Matica: Čo o nej zatiaľ vieme?

Opozícia si myslí, že nový orgán bude len premenovaná Programová rada.

Na objektivitu STVR má dohliadať Etická komisia, jej členov má navrhovať aj Matica: Čo o nej zatiaľ vieme?
Na ilustračnej snímke budova Slovenského rozhlasu a pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline. Foto: TASR,/Dano Veselský. koláž RTVS

Etická komisia, ktorá má dohliadať na objektivitu nového verejnoprávneho média, nebude zasahovať do vysielania. Tvrdí to generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva kultúry. Opozícia si myslí, že nový orgán bude len premenovaná Programová rada. Kritika smerovala k tomu, že by posudzovala redakčnú tvorbu, ktorá má v štatúte RTVS garantovanú nezávislosť.

Neobjektivita a porušovanie ľudských práv je podľa vlády jedným z hlavných dôvodov, prečo verejnoprávne médium v súčasnej podobe treba zrušiť a nahradiť novým.

„Tým, že dávate priestor na neobjektívne spravodajstvo. Stále hovoríme o tom vyvážení,“ reagovala na otázku ako RTVS porušuje ľudské práva ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS).

Novému zákonu o STVR sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová s kolegami:

Na objektivitu STVR majú dohliadať nové orgány. Tým poradným bude deväťčlenná Etická komisia zložená z členov, ktorých navrhnú mimovládne organizácie ako Matica Slovenská či Slovenský olympijský výbor.

„Bude dávať podnety k vysielaniu, bude to monitorovať, nastavovať zrkadlo, to je všetko,“ tvrdí predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Podnety posunie Rade STVR, ktorá sa nimi bude zaoberať. „Rada nie je na to, aby posudzovala obsah. Rada by mala mať spolu s manažmentom zodpovednosť za vývin, vysielanie, obsah a rozvojové projekty televízie,“ dodal Michelko.

Opozícia hovorí len o zmene názvu

Opozícia si myslí, že Etická komisia bude len premenovaná Programová rada, ktorá z pôvodného návrhu zákona vypadla.

„Akým štatútom sa riadi Etická komisia, sa v zákone nedozvieme, lebo tento štatút vypracúva rada. A tu sa vraciame k základnému problému, on jednoducho všetky právomoci pri riadení STVR koncentruje do rúk rady, ktorá je v podstate úplne politicky navolená,“ vyhlásila podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Etická komisia funguje v tele-rozhlase aj v súčasnosti, len nie je ukotvená v zákone. „Má dohliadať na to, ako je dodržiavané legislatívne konanie vnútri. Nie je šťastné riešenie, že Etickú komisiu menuje predseda rady, lebo podľa mňa získa právomoci, ktoré už sú nad rámec legislatívnych noriem, bude ohrozená vnútorná sloboda novinárov,“ myslí si generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

„Členov Etickej komisie vymenúva predseda rady na základe nominácii jednotlivých mimovládnych organizácií. Nemá žiadnym spôsobom zasahovať do vysielania a už vôbec nie do výroby programov, ale má kontrolovať verejnoprávny charakter tých programov,“ povedal generálny tajomník služobného úradu MK SR Lukáš Machala.

„Môže prispieť k verejnoprávnosti, môže byť aj veľkým problémom. Naozaj nie správne implementovať a posudzovať, či je niečo v súlade s etickými pravidlami,“ myslí si právnik a expert na mediálne právo Tomáš Kamenec.

O upravenom návrhu zákona ešte bude rokovať parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko