Na hlavný obsah

Namiesto záverečných rečí museli opäť otvoriť dokazovanie. Kauzu Štefana Žigu ovplyvnila trestná novela

Podnikateľ je obžalovaný z podplácania.

Namiesto záverečných rečí museli opäť otvoriť dokazovanie. Kauzu Štefana Žigu ovplyvnila trestná novela
Obžalovaný podnikateľ Štefan Žiga. Foto: RTVS/Jaroslav Novák

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo pojednávanie v kauze Štefana Žigu. Podnikateľ je obžalovaný z podplácania bývalého policajného funkcionára Bernarda Slobodníka.

Pôvodne sa v utorok (16. 4.) mali čítať záverečné reči, ale nestalo sa tak. Namiesto toho sudca Špecializovaného trestného súdu musel opätovne otvoriť dokazovanie.

Nový Trestný poriadok ukladá prokurátorovi povinnosť, aby doložil rozličné listiny, napríklad uznesenia prokuratúry alebo rozsudky, ktoré ukazujú, aké výhody niektorí spolupracujúci, obvinení v takýchto kauzách, dostali.

Súd však rozhodol, že prokurátor svoju povinnosť splnil. Obhajoba podala sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd.

„Novela, ktorú prijali 15. 3. bola zjavne písaná vybranou skupinou advokátov. Dokonca v zhone, v ktorom ju písali, ju napísali nejasne. Pohybujeme sa na nepreskúmanom právnom teréne,“ tvrdí prokurátor Matúš Harkabus.

„Podľa môjho názoru nejde o obštrukciu. Ide o zákonnú povinnosť, ktorú by si mali orgány činné v trestnom konaní, vrátane prokurátorov, plniť. Je tam ustanovená aj zákonná lehota. Práve v tejto veci si podľa nášho názoru prokurátor túto povinnosť nesplnil,“ vyhlásil obhajca Štefana Žigu Sergej Romža.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko