Na hlavný obsah

NASA má vytvoriť jednotný systém merania času na Mesiaci. Hodiny, ktoré máme na Zemi, by sa tam pohybovali inou rýchlosťou

Urobiť by tak mala do konca roku 2026.

NASA má vytvoriť jednotný systém merania času na Mesiaci. Hodiny, ktoré máme na Zemi, by sa tam pohybovali inou rýchlosťou
Ilustračná snímka Mesiaca. Foto: TASR/Dano Veselský

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dostal za úlohu do konca roka 2026 v spolupráci s ďalšími americkými a medzinárodnými agentúrami vytvoriť jednotný systém merania času na Mesiaci.

Takzvaný koordinovaný lunárny čas (LTC) má pomôcť s budúcimi misiami v rámci pretekov o dobývanie prirodzenej zemskej družice, napísala agentúra Reuters.

Rozdielna gravitačná sila a prípadne aj ďalšie faktory na Mesiaci a na iných vesmírnych telesách menia priebeh času oproti tomu, ako je vnímaný na Zemi. Zjednotený lunárny čas by okrem iného poskytol ukazovateľ pre kozmické lode a družice, ktoré pre svoje misie vyžadujú extrémnu presnosť.

„Rovnaké hodiny, ktoré máme na Zemi, by sa na Mesiaci pohybovali inou rýchlosťou.“ Povedal Reuters Kevin Coggins, vedúci kozmickej komunikácie a navigácie NASA.

Úlohu vytvoriť jednotný časový systém nariadil NASA v memorande šéf oddelenia Bieleho domu pre vedeckú a technologickú politiku (OSTP) Arati Prabhakar. V jeho správe sa uvádza, že pozemské hodiny by na Mesiaci strácali v priemere 58,7 mikrosekundy za pozemský deň.

Bez jednotného lunárneho času by potom bolo náročné zabezpečiť prenos dát medzi kozmickými plavidlami. Aj zabezpečiť synchronizovanú komunikáciu medzi Zemou, lunárnymi satelitmi, základňami a astronautmi.

„Predstavte si, že by celý svet nesynchronizoval čas. Aké chaotické by to bolo a aké náročné by boli každodenné aktivity,“ povedal Reuters nemenovaný úradník OSTP.

Vyslanie posádky na Mesiac

Na Zemi je väčšina hodín a časových pásiem založená na koordinovanom svetovom čase (UTC). Tento medzinárodne uznávaný štandard sa zakladá na rozsiahlej globálnej sieti atómových hodín umiestnených na rôznych miestach sveta, ktoré vytvárajú priemer, z ktorého sa počíta presný čas.

NASA tento rok v januári uviedla, že v rámci programu Artemis plánuje v septembri 2026 pristáť s astronautmi na Mesiaci. Stalo by sa tak prvýkrát od 70. rokov minulého storočia. Lunárne ambície ale majú tiež ďalšie krajiny, či už ide o výskumné misie bez posádky, alebo vyslanie človeka.

Do konca dekády chce astronautov na Mesiac vyslať Čína. Japonsko sa na začiatku tohto roka stalo piatou krajinou, ktorá vyslala na Mesiac kozmickú loď. India vlani ako prvá krajina pristála s kozmickou loďou blízko nepreskúmaného lunárneho južného pólu. Zároveň oznámila, že do roku 2040 plánuje vyslať na Mesiac astronauta.

Podľa memoranda bude zavedenie koordinovaného lunárneho času vyžadovať medzinárodné dohody prostredníctvom „existujúcich normalizačných orgánov“. Ako aj medzi 36 štátmi, ktoré podpísali takzvané dojednanie Artemis, iniciatívu USA pre spoluprácu pri prieskume Mesiaca, Marsu a ďalších vesmírnych telies.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet