Na hlavný obsah

Historická misia mieri z Floridy na Mesiac, kde sa pokúsi sa o prvé súkromné pristátie

Spojené štáty naposledy navštívili Mesiac v roku 1972.

Historická misia mieri z Floridy na Mesiac, kde sa pokúsi sa o prvé súkromné pristátie
Štart rakety Falcon 9 z Floridy. Foto: Profimedia

Pristávací modul Nova-C spoločnosti Intuitive Machines vo štvrtok (15. 2.) odštartoval na rakete Falcon 9 z floridského Mysu Canaveral. Loď smeruje na Mesiac, kde sa v rámci misie IM-1 pokúsi o vôbec prvé súkromné pristátie.

V prípade úspechu spoločnosť Intuitive Machines prispeje aj k novodobému americkému dobývaniu Mesiaca, kde Nova-C pristane ako prvý americký pristávací modul od roku 1972.

Misia IM-1 odštartovala do tmavej oblohy zo štartovacej rampy 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku krátko po 1.00 h ráno miestneho času (7.00 h SELČ). Štart preložili zo stredy (14. 2.), keď sa vyskytli technické problémy pri plnení kvapalného metánu, ktorý modul Nova-C používa ako palivo.

Nesie so sebou sériu umeleckých objektov

Modul, ktorý pre túto misiu dostal meno Odysseus, má pristáť v blízkosti južného pólu Mesiaca 22. februára. Bude niesť výskumný náklad amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a komerčných zákazníkov, ako aj sériu umeleckých objektov amerického sochára Jeffa Koonsa. Ide o 125 miniatúr z nehrdzavejúcej ocele, ktoré zobrazujú fázy Mesiaca.

IM-1, ktorú do vesmíru vynesie raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX, bude v prípade úspechu prvou súkromnou misiou, ktorá pristane na prirodzenej družici Zeme.

Prvý pokus uskutočnila minulý rok japonská spoločnosť ispace so svojím modulom Hakuto-R. Dosiahol obežnú dráhu Mesiaca, ale nepodarilo sa mu mäkko pristáť na jeho povrchu.

Domácim konkurentom bola americká spoločnosť Intuitive Machines s názvom Astrobotic Technology, ktorá v januári vyslala na Mesiac lunárny modul Peregrine.

Niekoľko hodín po štarte však spoločnosť ohlásila kritický únik paliva, ktorý ju prinútil vzdať sa pristátia na Mesiaci. Peregrine, ktorý mal pristáť na povrchu Mesiaca 23. februára, sa nakoniec vrátil na Zem a zhorel v jej atmosfére.

Spojené štáty naposledy navštívili Mesiac v roku 1972 v rámci misie Apollo 17. Je to zároveň posledný pobyt človeka na prirodzenom satelite a žiadna iná krajina okrem Spojených štátov nedokázala vyslať na Mesiac ľudskú posádku. Odvtedy tam vyslali sondy aj Sovietsky zväz, Čína, India a Japonsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet