Na hlavný obsah

Nový zákon o mimovládkach by za určitých podmienok umožnil rezortu vnútra rozpustiť organizáciu

Neziskové organizácie ho kritizujú.

Nový zákon o mimovládkach by za určitých podmienok umožnil rezortu vnútra rozpustiť organizáciu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mimovládnym organizáciám sa nepáči návrh zákona, ktorý má zmeniť ich fungovanie. Podľa nich je do veľkej miery totožný s kontroverzným maďarským zákonom. S novelou, ktorá má okrem iného prideliť prívlastky pre mimovládne organizácie, prišli poslanci SNS.

Predloženému zákonu o neziskových organizáciách sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

Ak nezisková organizácia dostane viac ako päťtisíc eur ročne od darcov zo zahraničia, bude musieť po novom o sebe začať hovoriť ako o organizácii so zahraničnou podporou. Takto si to predstavujú poslanci SNS, ktorí zákon do parlamentu predložili.

„Nám ide hlavne o to, aby sa stransparentnil proces financovania, hlavne čo sa týka financií zo zahraničia,“ ozrejmil poslanec NR SR a spolupredkladateľ zákona Adam Lučanský.

„Jedna vec je deklarovaný zámer a druhá vec je skutočný zámer. Myslím, že to musíme rozlišovať, pretože aj predstavitelia alebo predkladatelia sa nechali počuť v minulosti práve tak, že chcú zabrániť tomu, aby aktívni občania vstupovali do verejného priestoru,“ reagoval expert na občiansku spoločnosť Boris Strečanský.

„Ako si to kto interpretuje, tak to už je každého vec. Cieľom toho návrhu je stransparentniť financovanie, kedy zo zahraničia je tlak na politické činnosti,“ odpovedal Adam Lučanský.

Právo združenie zrušiť

Ak by občianske združenie nové pravidlá nedodržalo, bude ho môcť ministerstvo vnútra zrušiť. Zákon by podľa predsedu Komory mimovládnych neziskových organizácií porušoval pravidlá EÚ.

„V mene zákona rozíďte sa, takto to fungovalo. Mám úplne mrazivý pocit, keď čítam návrh zákona presne toho, čo som zažíval pred osemdesiatym deviatym, že v mene zákona sa budeme musieť rozísť,“ skonštatoval predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel Zajac.

„Stále to je ešte v diskusii,“ povedal Lučanský. Návrh zákona je podľa komory z veľkej časti rovnaký ako maďarský zákon, o ktorom Súdny dvor Európskej únie povedal, že nie je v súlade s európskou legislatívou. V niektorých bodoch je ten náš podľa nej ešte prísnejší ako maďarský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko