Na hlavný obsah

O štátnu pomoc s hypotékami nie je veľký záujem: Rozšíri sa okruh oprávnených žiadateľov

Novelu schválil parlament.

O štátnu pomoc s hypotékami nie je veľký záujem: Rozšíri sa okruh oprávnených žiadateľov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od prvého júna štát rozšíri pomoc ľuďom, ktorým narástli splátky hypoték. Pomôže aj tým dlžníkom, ktorí si svoj úver refinancovali zmenou banky. Novelu schválil parlament.

Štát vyčlenil na pomoc so splácaním hypoték 64 miliónov eur ročne pre približne 50-tisíc ľudí. Do konca marca však pomohol len 6 300 žiadateľom. Tí na splácanie hypoték dostali necelých 600-tisíc eur. Pomoc sa preto po novom bude týkať aj tých hypoték, ktoré boli refinancované do 1. júna tohto roka.

„Ide o to, že do toho koša možných uchádzačov sa o takúto pomoc teraz automaticky dostanú, alebo môžu rátať s takouto pomocou ľudia, ktorí preniesli úver z jednej banky do druhej. Možno za účelom zisku nižšej úrokovej sadzby, možno za účelom zisku nejakých lepších podmienok na splácanie úverov,“ vysvetlil analytik z Finančného kompasu Matej Dobiš.

Zmenám pri pomoci s hypotékami sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pred parlamentnými voľbami minulý rok tvrdil, že problém splácať svoj úver budú mať stovky tisíc slovenských domácností.

„Štyristotisíc držiteľov hypotekárnych úverov bude mať v nasledujúcich mesiacoch a dvoch rokoch obrovské problémy, lebo sa im výrazne, opakujem, výrazne zvýšia mesačné poplatky,“ avizoval vtedy Fico.

Nízky záujem o pomoc

Zmena zákona prichádza po tom, keď už je zo štatistík jasné, že počet žiadostí o pomoc s hypotékami je nízky. Dlžníci nemajú záujem a úrady tretinu až polovicu žiadostí neschválili.

„V podstate dôvod by som aj takto bez nejakého prieskumu mohol povedať, že to boli hlavne dôvody refinančnej hypotéky, čiže keď sa splácal úverom úver na bývanie. Tento dôvod by mal však odpadnúť,“ hovorí finančný analytik Swis Life Select Slovensko Pavel Škriniar.

Horná hranica príjmu, do ktorej štát pomôže majiteľovi úveru, ostáva rovnaká. Tá je 2 086 eur a 40 centov pre jedného platcu a 4 172 eur a 80 centov, teda dvojnásobok, ak hypotéku splácajú dvaja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika