Na hlavný obsah

Objavte príbehy a úspechy Rómov, ktorí venujú svoj čas pomoci druhým. Mladík Ľubo sa venuje charite

V Dobšinej sa už viac ako desať rokov venujú mladým rómskym mamičkám.

Objavte príbehy a úspechy Rómov, ktorí venujú svoj čas pomoci druhým. Mladík Ľubo sa venuje charite
Na snímke mladík Ľubo z Rakús a asistentka rannej starostlivosti Júlia. Foto: RTVS

Ôsmy apríl je už viac ako 30 rokov Medzinárodným dňom Rómov. Predstavíme vám úspešných ľudí spomedzi Rómov, ktorí sa snažia všemožne pomôcť. V Dobšinej pomáhajú matkám, mladík Ľubo z Rakús vyštudoval, pracuje, učí deti tancovať a venuje sa charite.

V rómskom kaderníctve v centre Kežmarku sa striedajú klienti ako na bežiacom páse. Ľubo pracuje celý týždeň, víkendy nevynímajúc. Dobrý účes je podľa neho umelecké dielo. „Pán Ľubo ma výborne strihá,“ povedal zákazník Alex.

„Ženy, ktoré idú na svadbu, už by sa bez neho ani nevydávali,“ prezradil vedúci súboru Kesaj Čave Ivan Akimov.

„Dostal som prvú výplatu, druhú, tretiu. Šetril som si peniaze a šiel som ďalej,“ opísal kaderník a umelec Ľubomír Oračko.

Narodil sa síce v chudobnej osade pri Rakúsoch, ale mame sľúbil, že bude žiť inak. „Dokázal som to, že som sa z osady vytrhol a mám na prenájom byt, žijem, platím,“ uviedol Ľubomír.

„Nemal to jednoduché, pretože mu zo začiatku nikto neveril. Už len preto, že bol z osady,“ vyhlásila jeho kolegyňa Petra Gáborová.

Kaderník Ľubo sa popri práci stíha venovať aj umeniu. Je totiž členom populárneho rómskeho tanečného súboru Kesaj Čave. „Robím ešte aj v Centre voľného času s malými deťmi. Učím ich tancovať,“ prezradil.

Príbehom úspešných Rómov sa v Správach RTVS venovali Ivana Ratkovská, Martina Beshirová:

„Ľubo, to je taký všetalent. Je nenormálne dobrý kaderník a čo je sympatické, že zvláda občas prísť ku nám a nám pomôcť s mladými,“ povedal Akimov.

Ľubo s kolegyňami sa rozhodli aj pre charitu. V kaderníctve zbierajú veci, ktoré by sa mohli zísť chudobným v osade. „Každý jeden človek, ak chce niečo dokázať, dokáže. Dá sa, len je to ťažké,“ uznal Ľubomír.

Venujú sa aj mladým rómskym mamičkám

V Dobšinej sa už viac ako desať rokov venujú mladým rómskym mamičkám. Na začiatku to boli miestne učiteľky, ktoré ich vzdelávali, dnes si odovzdávajú skúsenosti navzájom.

Jednou z nich je aj 27-ročná Júlia, ktorá do tzv. domčeka chodí od začiatku. Najprv sa učila ako sa má starať o svoje prvé dieťa „Učila ma to Erika, Norika. Naši rodičia to tak s nami vôbec nekomunikovali,“ uviedla asistentka rannej starostlivosti v OZ Detstvo deťom Dobšiná Júlia Kašparová.

Teraz Júlia pracuje ako asistentka rannej starostlivosti a odovzdáva svoje vedomosti ďalším mamám. Každý deň navštívi jednu rodinu.

„Ukazujem mamičke aj dieťaťu, ako sa hrať s Montessori. Baví ma táto práca, mamičky to vnímajú dobre. Keď pôjdu do škôlky a už budú vedieť farby, počítať, budú vedieť písať čiarky, maľovať,“ dodala Kašparová.

V Dobšinej majú spolu šesť asistentiek z rómskej komunity. Starajú sa o 30 rodín a viac ako 50 detí.

„Naše asistentky si tým prešli, vedia podávať svoje skúsenosti ďalej mamičkám a mamičky vedia ďalším, a tak by to malo kolovať v komunite,“ uzavrela mentorka v OZ Detstvo deťom Dobšiná Zuzana Leskovjanská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko