Na hlavný obsah

Nezamestnaní budú znova obnovovať hrady, projekt zamestná stovky ľudí

Rezort kultúry zostavil vopred zoznam tých, ktorí sa môžu o podporu uchádzať

Nezamestnaní budú znova obnovovať hrady, projekt zamestná stovky ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nezamestnaní budú znova obnovovať hrady. Záujemcovia, najmä samosprávy, sa už prihlasujú do projektu. Trvať má 18 mesiacov a zamestná asi 460 ľudí. Rezort kultúry vopred vybral tých, ktorí sa o podporu môžu uchádzať.

Hrad vo Veľkom Šariši obnovujú dvanásť rokov. Do projektu sa chcú opäť zapojiť. „Tohto roku by sme chceli pokračovať v už začatých prácach. Chceme dokončiť obvodové múry, ktoré sa rozpadávajú a dokončiť dielňu,“ uviedol primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

Ktoré samosprávy sa do projektu zapojili? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Róbert Latta:

Podľa ústredia práce je k dispozícii spolu asi 12,5 milióna eur z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu. V Kapušanoch už aj podali žiadosť. Mali by zamestnať štrnásť ľudí.

„Nebudeme musieť robiť ani výberové konanie, lebo všetci, ktorí pracovali minulý rok na hrade, majú záujem pokračovať v tomto projekte,“ potvrdil starosta obce Kapušany Ján Zemčák (nezávislý).

Na rozdiel od minulosti, rezort kultúry zostavil vopred zoznam tých, ktorí sa môžu o podporu uchádzať. Je medzi nimi aj Holumnický hrad.

„Vieme pochopiť nový prístup ministerstva, ale nevieme, na základe akých kritérií boli vybrané konkrétne lokality. Sú aj iné hrady, ktoré by sa mohli uchádzať, ale nedostali šancu,“ skonštatoval koordinátor prác na Holumnickom hrade Martin Sárossy.

Rezort kultúry reaguje, že zoznam vyše tridsiatich subjektov vytvoril aj na základe doterajších skúseností a zaradil doň najúspešnejšie projekty z predchádzajúceho obdobia.

„Ministerstvo kultúry pripravilo zoznam oprávnených žiadateľov s dôrazom na podporu rozvoja cestovného ruchu a možností uplatnenia marginalizovaných skupín obyvateľstva na trhu práce v daných regiónoch,“ uviedol rezort.

Tentoraz nemusia zamestnať 60 percent Rómov

Tentoraz na hradoch nemusia zamestnať 60 percent Rómov. Už sa to len odporúča, ak je obec v Atlase rómskych komunít. Viaceré samosprávy s tým nemajú problém.

„Každý rok sme zamestnali ľudí z marginalizovanej rómskej komunity, aj tento rok tomu tak bude a naplníme viac ako 60 percent,“ podotkol primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

Žiadosť o príspevok môžu vybraní záujemcovia podať do konca apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny