Na hlavný obsah

Ochrana pred medveďmi a odstránenie byrokracie alebo biomasaker a nekontrolovaná ťažba? Názory na novelu zákona sa líšia

Ochranári sa obávajú devastácie krajiny.

Ochrana pred medveďmi a odstránenie byrokracie alebo biomasaker a nekontrolovaná ťažba? Názory na novelu zákona sa líšia
Ministerstvo životného prostredia chce zjednodušiť výrub stromov a krovín rastúcich mimo lesa. Foto: RTVS

Ministerstvo životného prostredia chce zjednodušiť výrub stromov a krovín rastúcich mimo lesa. Na mnohé zásahy by už nebol potrebný súhlas. Rezort tvrdí, že odstraňuje byrokraciu a vychádza v ústrety poľnohospodárom. Ochranári kritizujú, že umožní nekontrolovanú ťažbu aj v chránených územiach.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny má umožniť výrub, bez súhlasu, mimo lesa – na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, či kroviny do 100 štvorcových metrov. Bez obmedzenia by sa mohlo rúbať aj popri riekach, v lužných lesoch, vo viniciach či ovocných sadoch. Ochranári sa obávajú devastácie krajiny a území v 2. či 3. stupni ochrany.

Plánovanému zjednodušeniu výrubu stromov sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Pivoluska:

„Otvára možnosť výrubom drevín rastúcich mimo les, čiže tam, kde ich najviac potrebujeme. Mohli by spôsobiť zhoršenie stavu vôd v riekach, ale napríklad aj zhoršenie ochrany pred povodňami,“ upozorňuje ekologička z WWF Slovensko Martina Paulíková.

„Poľnohospodári na Slovensku sú vyslovene šikanovaní, že nevedia obrábať poľnohospodársku pôdu, ktorá bola znefunkčnená náletovými drevinami. Musel ísť do správneho konania, kde sa mu nabúrali vždy mimovládky a povoľovania trvali dva roky,“ hovorí minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Riešenie „medvedej“ otázky?

Podľa rezortu má jednoduchší výrub stromov pomôcť riešeniu problémov s medveďmi a znížiť strety s človekom. Dôvodom je tiež zníženie škôd spôsobovaných zverou poľnohospodárom a pestovateľom.

„Aj sťahovanie zveri, medveďov, raticovej zveri, diviaky, že sú premnožené, to všetko je spôsobené tým, že tieto húštiny, ktoré mali byť obrobené, tak sú zarastené a zanedbané,“ dodáva Taraba.

„Návrh zákona predstavuje skutočný biomasaker. Umožní prakticky nekontrolovanú ťažbu stromov a rúbanie drevín aj v 20 percentách chránených území na Slovensku. Na konci dňa budú z toho benefitovať štiepkari a rôzna lobby,“ myslí si environmentalista Michal Kiča (Demokrati).

„Treba skritizovať určite skrátené legislatívne konanie, ale zo samotnej vecnej podstaty uľahčenie výrubu drevín považujem za krok správnym smerom. Pomôže obnoviť lúky a pasienky, ktoré ostali zarastené našou nečinnosťou,“ vyhlásil bývalý riaditeľ Správy NP Nízke Tatry Marián Jasík z OZ Prales.

Navrhované pravidlá sú podľa oponentov v rozpore aj s európskou smernicou o biotopoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko