Na hlavný obsah

Ekológ E. Baláž k novele zákona o ochrane prírody: Nikto z komunity ochranárov netušil, že sa také niečo chystá

Vláda podľa neho hľadá riešenia bezhlavo.

Ekológ E. Baláž k novele zákona o ochrane prírody: Nikto z komunity ochranárov netušil, že sa také niečo chystá
Vľavo ekológ Erik Baláž, vpravo ilustračná snímka výrubu stromov. Foto: RTVS a TARR/Martin Baumann/koláž RTVS

O tom, že ministerstvo životného prostredia plánuje na výjazdové rokovanie vlády predložiť novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, nikto z ochranárskej komunity netušil.

Povedal to v relácii RTVS Aktuálne :24 ekológ Erik Baláž. Vláda podľa neho hľadá riešenia bezhlavo a bez diskusie s odborníkmi. Argumentáciu, že má novela pôsobiť preventívne proti stretom ľudí s medveďom, považuje za smiešnu.

„Prekvapilo ma to. Nikto z ochranárskej komunity netušil, že sa takéto niečo chystá. Vláda ide bezhlavo do riešení a často naráža na realitu alebo konflikty s európskym právom,“ povedal Baláž.

Novela zákona o ochrane prírody, ktorú vláda v stredu (24. 4.) schvália, upravuje súčasné pravidlá pri výrube drevín. Súhlas orgánu ochrany prírody na výrub by sa nemal vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, ani pri súvislých krovitých porastoch s výmerou do 100 štvorcových metrov.

Riziká zneužívania výrubu bez súhlasu

Ekológ na jednej strane víta zmenu. A to najmä z hľadiska poľnohospodárov, ktorí často prídu o dotácie na pôdu zarastenú takýmito porastami.

„Chápem snahu v prípade poľnohospodárov, ktorí pasú na lúkach a majú problém sa dostať k dotáciám na pôdu. Pôdohospodárska platobná agentúra im neprepláca dotácie, pokiaľ na pozemku rastú vo väčšej rozlohe kríky,“ vysvetlil.

Na druhej strane však vidí možné riziká. „Môže dôjsť k nadmernému výrubu v lokalitách, kde by to nebolo vhodné. Môže sa to tiež zneužívať na ťažbu porastov kvôli drevnej biomase,“ dodal.

Dlhodobé využívanie pôdy

Súhlasy na výrub by sa podľa neho mali podmieniť dlhodobým využívaním pôdy na poľnohospodárske účely. „Často sa pôda využíva len na to, že sa vezme biomasa, biotop sa zničí, ale územie sa ďalej dlhodobo nevyužíva,“ priblížil.

Envirorezort považuje zmeny za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom. „Príde mi to smiešne, že chceme riešiť preventívne opatrenia voči konfliktom, ktoré má naša spoločnosť s medveďmi,“ povedal.

Dôležitejšie je podľa neho učiť ľudí, ako sa správať na území, kde sa medvede vyskytujú, ale aj ako nakladať s odpadmi v blízkosti medvedích teritórií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko