Na hlavný obsah

Peter Pellegrini by sa mal mandátu vzdať čím skôr, myslí si ústavný právnik Radoslav Procházka

Znamenalo by to, že sa nebojí o pomery v koalícii.

Peter Pellegrini by sa mal mandátu vzdať čím skôr, myslí si ústavný právnik Radoslav Procházka
Ústavný právnik Radoslav Procházka. Foto: RTVS

Podľa ústavného právnika Radoslava Procházku by sa mal víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini čím skôr vzdať svojho poslaneckého mandátu. Okrem praktického dôvodu existuje aj symbolický dôvod.

„Dal by tým najavo, že nemá strach o to, ako si koalícia usporiada pomery v Národnej rade (NR) SR,“ vysvetlil.

Už v prípade bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera sa aktivovala ústavná norma, ktorá uvádza, že v prípade zvolenia poslanca NR SR za prezidenta, odo dňa zvolenia prestane vykonávať funkciu.

„Je účelné z praktických dôvodov čím skôr vyhovieť ústavnej norme, ktorá hovorí o ukončení výkonu verejnej funkcie,“ vysvetlil Procházka.

Dodal, že ako najúčinnejší postup sa preto javí ten, ktorý zvolil aj exprezident Schuster. „A to vzdať sa poslaneckého mandátu a nechať na NR SR, aby si svoje vnútorné pomery vyriešila,“ skonštatoval.

Fico: Situáciu vyriešime na koaličnej rade

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by Peter Pellegrini už od nedele (7. 4.) nemal byť poslancom ani predsedom NR SR. „Je zrejmé, že v tejto pozícii nemôže pôsobiť ako predseda strany a nemôže byť ani predsedom parlamentu,“ povedal Fico.

Dodal, že o tom hovorí ústava. „Musel to rozhodnutie urobiť v ostatných hodinách, ale nevidím to ako zásadný problém,“ skonštatoval.

Priblížil, že situáciu vyriešia na koaličnej rade. „Tam pravdepodobne oznámi rozhodnutie, že koho a ako poveril,“ dodal.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko