Na hlavný obsah

Potok v obci pri Žiari nad Hronom znečistila ťažba dreva. Podľa úradu je všetko v súlade so zákonom

Starosta hovorí o uhynutých rybách.

Potok v obci pri Žiari nad Hronom znečistila ťažba dreva. Podľa úradu je všetko v súlade so zákonom
Znečistený potok v obci Slaská. Foto: RTVS

Obyvatelia obce Slaská pri Žiari nad Hronom upozornili na znečistený potok, ktorý tečie z miestnych lesov. Kedysi číra voda je dlhší čas zakalená. Starosta hovorí o uhynutých rybách. Podľa okresného úradu je všetko v súlade so zákonom.

Znečistený potok pozorujú v obci už viac ako osem týždňov. Dôvodom je ťažba dreva z miestnych lesov.

„Každá ťažba by mala byť šetrná k životnému prostrediu a nemalo by sa stávať to, čo vidíme teraz. A keďže je to pretrvávajúci stav, tak aj pstruhy, ktoré boli nasadené do tohto potoka, môžeme vidieť už len plávajú hore bruchom,“ skonštatoval starosta obce Slaská Daniel Gelien.

Obecný poslanec, ktorý na problém upozornil, dal podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Tá ho následne poslala na pozemkový a lesný odbor okresného úradu v Žiari nad Hronom, aby skontroloval ťažbu.

„U obhospodarovateľa lesa neboli zistené porušenia právnych predpisov na úseku lesného hospodárstva,“ uviedla vedúca pozemkového a lesného odboru na OÚ Žiar nad Hronom Marika Ďuricová.

Znečistenému potoku a ťažbe dreva v obci Slaská sa v Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Vykonali dve kontroly

Podnet prešetroval aj odbor starostlivosti o životné prostredie. V obci vykonali kontrolu dvakrát.

„Vyhodnotili túto vec nie ako zásah do životného prostredia, keďže nedošlo k zisteniu žiadnych benzínových, naftových máp alebo k úhynu rýb,“ vyhlásila prednostka OÚ Andrea Žiaková.

Podľa ekologičky však rozbahnený potok môže spôsobiť nielen úhyn rýb a ostatných živočíchov, ktoré v potoku žijú, ale aj znemožniť ich rozmnožovanie.

„Pretože potrava, ktorou sa živia ryby, je, samozrejme, závislá od čistej vody. A najmä v takýchto pstruhových potokoch treba, aby voda bola čistá priezračná, aby mala dostatok kyslíka,“ informovala ekologička z WWF Slovensko Martina Paulíková.

Rakúska spoločnosť, ktorá ťažbu vykonáva, tvrdí, že postupuje v súlade so zákonom a že daná ťažba bola pre les nevyhnutná.

„Ťažba sa vykonáva v prebierkových porastoch do 50 rokov, pričom túto ťažbu nám nakazuje vykonať Program starostlivosti o lesy. Táto výchovná ťažba sa musí spraviť s úmyslom výchovy daného porastu,“ uviedol zástupca obhospodarovateľa lesa Michal Mendel.

Ťažba bude podľa zástupcu spoločnosti trvať ešte približne dva týždne a následný vývoz dreva zhruba ešte desať dní od konca ťažby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny