Na hlavný obsah

Právo na interrupciu by sa mohlo dostať do charty EÚ. Podľa Fóra života ide o zlyhanie pri ochrane práva na život

Amnesty International vidí tento krok v pozitívnom svetle.

Právo na interrupciu by sa mohlo dostať do charty EÚ. Podľa Fóra života ide o zlyhanie pri ochrane práva na život
Na snímke zľava Rado Sloboda a Marcela Dobešová. Foto: RTVS

Poslanci Európskeho parlamentu prijali uznesenie, ktorým chcú zakotviť právo na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ. Fórum života vyjadrilo z rozhodnutia obavy, Amnesty International to vidí ako pozitívnu správu.

„Vo Fóre života vyjadrujeme hlboké obavy v súvislosti so včerajším prijatím uznesenia Európskeho parlamentu (EP),“ vyjadrila sa k situácii Marcela Dobešová z organizácie Fórum života a dodala, že takéto právo neexistuje.

„Zdá sa nám, že EP opäť zlyhal pri ochrane základného práva na život a zanedbal princíp subsidiarity. Čím prekročil rámec zmluvy Európskej únie a zasiahol do suverenity členských štátov,“ povedala Dobešová.

Pozrite si rozhovor o novom uznesení o interrupciách. Hostia v ňom priniesli pohľady z dvoch názorových táborov v relácii Aktuálne :24:

Riaditeľ Amnesty International Rado Sloboda je s textom uznesenia z pohľadu ľudských práv spokojný. No tvrdí, že z praktického hľadiska sa nemôžeme príliš tešiť – uznesenie musia prijať aj členské štáty.

V uznesení odsudzujú spiatočníctvo v oblasti práv žien a všetky pokusy obmedziť alebo odstrániť existujúcu ochranu sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv a rodovej rovnosti, ku ktorým dochádza na celom svete vrátane členských štátov EÚ.

Dobešová krok EÚ nazvala radikalizáciou politických agend, ktoré stavajú ženu proti dieťaťu a dieťa proti žene. „Je to jeden z ďalších vážnych globálnych problémov, ktoré rozdeľujú spoločnosť a podnecujú kultúrnu vojnu medzi rôznymi životnými štýlmi,“ dodala.

Rado Sloboda to za kultúrno-etickú otázku nepovažuje. „Ak sa bavíme o ľudských právach, tam sa nemôžeme odvolávať na to, aký je názor v spoločnosti,“ reagoval.

„To, že sú vytvorené podmienky na to, aby bola dostupná legálna interrupcia, keď sa žena ocitne v situácii, že sa rozhodne pre jej podstúpenie bez toho, aby bol ohrozený jej život alebo zdravie, to je naozaj skutočné ľudské právo, o ktoré sa zvádza súboj,“ skonštatoval Sloboda. Zároveň verí, že to nezostane pri symbolickom hlasovaní v EP.

Dobešová si nemyslí, že by zákon v tomto znení súčasná vláda podporila. Naopak, podľa Slobodu je cieľom Amnesty International naďalej bojovať za práva žien v súvislosti s interrupciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko