Na hlavný obsah

Obyvateľov českého Zlína ohrozujú nutrie. Dokázali už usmrtiť psa

K ich premnoženiu prispievajú aj miestni obyvatelia.

Obyvateľov českého Zlína ohrozujú nutrie. Dokázali už usmrtiť psa
Na ilustračnej snímke nutrie. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V českom Zlíne sa premnožili nutrie, miestnym spôsobujú problémy. Žena pri venčení psov o jedného z nich prišla po tom, čo ho nutria stiahla pod vodu, informoval český portál iDnes.cz.

K rozšíreniu populácie nutrií v miestnom potoku prispela mierna zima. Obyvatelia Zlína sa pre ne už necítia bezpečne a podľa obyvateľov dochádza aj k útokom na človeka. Tvrdia, že pohryznutia už nie sú nič výnimočné.

„Jednak ničia brehy potoka, je otázkou času, než sa na niektorých miestach rozpadnú. A naviac sa tiež odvážia aj mimo svoj úkryt, medzi domy a k detským ihriskám,“ priblížila pre iDnes učiteľka neďalekej školy.

Sedemdesiatdvaročná žena, ktorá sa prechádzala pomocou bariel okolo potoka so svojimi dvoma psami, si odniesla negatívnu skúsenosť. Počas toho, ako sa chcel jeden z nich napiť vody, naňho zaútočila nutria a stiahla ju pod vodu. „Pravdepodobne jej prehryzla krk,“ informovala nevesta seniorky.

Miestna radnica aj polícia upozorňujú, že k problému prispievajú aj obyvatelia, ktorí chodia zvieratá kŕmiť. Podľa zástupcu riaditeľa Mestskej polície Zlín Pavla Janíka tak okrem nutrií podporujú aj potkany.

Ich kŕmenie komplikuje aj odchyt, ktorý je z roka na rok menej úspešný. Janík tvrdí, že dobre nakŕmené zvieratá sú menej dôverčivé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet