Na hlavný obsah

R. Fico naznačuje machinácie pri prerozdeľovaní politicky citlivých káuz na Najvyššom súde

Tie má prerozdeľovať náhodne informačný systém.

R. Fico naznačuje machinácie pri prerozdeľovaní politicky citlivých káuz na Najvyššom súde
Archívna snímka: Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/AP

Premiér Robert Fico (Smer-SD) kritizuje Najvyšší súd za to, že odmietol sprístupniť údaje ministerstvu spravodlivosti. Rezort na súde kontroloval prerozdeľovanie spisov v politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

Podľa predsedu vlády je podozrivé, že všetky kauzy pripadli senátu sudcu Juraja Klimenta, hoci informačný systém má spisy rozdeľovať náhodne. Predseda Najvyššieho súdu, Ján Šikuta tvrdí, že sú ochotní ministerstvu sprístupniť konkrétne spisy, no odovzdať celú databázu odmietajú. A to najmä pre ochranu osobných údajov.

Kritike Najvyššieho súdu zo strany premiéra sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

„Chceme vedieť, ako ste rozhodovali cez informačný systém na Najvyššom súde, pokiaľ išlo o prideľovanie spisov najcitlivejších politických káuz. Všetko išlo Klimentovi, všetko. Všetky citlivé veci,“ tvrdí Fico.

„Vyzývam oficiálne predsedu Najvyššieho súdu SR, a nejde o žiadny zásah do nezávislosti súdnictva, aby Najvyšší súd poskytol informáciu o tom, ako sa spisy v citlivých veciach prideľovali v rokoch 2020 až 2023,“ dodal.

„Toto nemá obdobu, zobrať údaje celej databázy nielen vo veciach, kde prípadne boli podané sťažnosti, o ktorých sme neboli nijako informovaní. Najvyšší súd SR má záujem, aby sa, pokiaľ sú pochybnosti, aby sa všetky riadne preverili. K tomu poskytujeme, a to sme aj povedali MS, sme ochotní poskytnúť relevantnú súčinnosť,“ uviedol Šikuta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko